Taboedoorbrekend kunstwerk komt naar Breda

Foto: Bastiaan van Musscher

Het kunstwerk ‘Stille Strijd’ komt naar Breda. Het werk staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het kunstwerk reist sinds enkele weken door Nederland en is van 2 oktober tot 17 oktober op het Kasteelplein te zien.

‘Stille Strijd’ is een groot, kleurrijk standbeeld van een in elkaar gedoken jongen. Het beeld is 2,5 bij 4 meter, felgeel en dus van ver te zien. Het kunstwerk staat in teken van het taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren. Tijdens de ontwikkeling is samengewerkt met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. De kunstenaar vond het namelijk belangrijk om inhoudelijke ondersteuning te hebben. “Ik ben een kunstenaar die maatschappelijke thema’s aan de kaak stelt, ik ben geen hulpverlener.” zegt kunstenaar Saskia Stolz.

Delen van gevoelens

Zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 bij jongeren onder de 30 jaar. Dit zijn cijfers die alleen maar toenemen, vooral onder jongvolwassen mannen tussen de 20 en 30 jaar oud. Stolz wil door middel van dit kunstwerk het gesprek over depressie en zelfdoding onder jongeren op gang brengen. Ze ging in gesprek met een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. Zij deelden hun verhaal over hun depressies en hoe ze daar nu mee omgaan. Dit delen van gevoelens is erg belangrijk om eenzaamheid en onbegrip te verminderen.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl