Duurzame visie Architect Herzberger uitgelicht in documentaire

Herman Herzberger (80) is een internationaal bekende architect die in Breda de ontwerpen van het Chassé Theater en de Bibliotheek op zijn naam heeft staan. Het voormalige kantoor van Centraal Beheer dat hij ontwierp in Apeldoorn, bewijst dat zijn structuralistische idealen uit de jaren 60 en 70 al beoogden dat gebouwen flexibel en duurzaam moesten zijn. Maar is de huidige tijd nog ontvankelijk voor zijn visie?

Documentaire The Proof of the Pudding

Herzberger speelt de hoofdpersoon in de nieuwe documentaire ‘The Proof of the Pudding.’ In de film strijdt hij voor zijn visie op duurzaamheid en menselijke maat bij gebouwen. De documentaire is 9 februari eenmalig te zien tijdens een feestelijke première in Chassé Cinema, inclusief nagesprek met de regisseurs.

De mens is de maat der dingen

Nog altijd ontwerpt hij mee aan de projecten van zijn bureau AHH, geeft hij lezingen en werkt hij aan boeken om zijn visie op de rol van architectuur voor mens en samenleving uiteen te zetten. ‘Het uitgangspunt van Herzberger is altijd dat een ontwerp voor meerdere doelen moet kunnen dienen én het ontmoeten van mensen moet stimuleren.” Herman’s credo ‘de mens is de maat der dingen’ is altijd duidelijk in zijn ontwerpen af te lezen.

In de documentaire volgen we Hertzberger en zijn opvolger Laurens Jan ten Kate, in hun strijd om het kantoorgebouw in Apeldoorn tot woningen om te toveren, zoals hij altijd voor ogen heeft gehad. Wat prevaleert? Winstgevende vierkante meters of ruimte voor mensen? Hermans idealisme botst met het hedendaagse rendementsdenken dat ruimte vooral als winstgevende vierkante meters ziet en niet zozeer als een ontmoetingsplek voor mensen. Toch blijft Hertzberger strijden voor zijn visie.

Na afloop van de documentaire zijn regisseurs Patrick Minks en Jaap Veldhoen en architect – directeur Laurens-Jan ten Kate aanwezig voor een Q&A.