Lezing over de strijd van de Indonesiërs

BredaNu
De Nieuwe Veste | Foto: BredaNu

Volgens velen is het hoofdstuk Nederlands-Indië een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. En volgens hoogleraar Henk Schulte-Nordholt wordt er nog te veel gekeken vanuit het perspectief van de Nederlanders. Hij wil daar met een lezing verandering in brengen.

Geschiedenis

Hoogleraar Schulte-Nordholt houdt de lezing namens de Vereniging voor Volkenkunde. Het zal met name gaan over het dekolonisatie proces in Indonesië. Tot 27 december 1949 was Nederland de baas in Indonesië. Voordat de onafhankelijkheid kon worden uitgeroepen barste er een hevige strijd uit tussen de Nederlandse soldaten en de Indonesische bevolking.

MERDEKA

Hoogleraar Henk Schulte-Nordholt heeft meerdere boeken gepubliceerd. De lezing zal gebaseerd zijn op zijn laatste werk. Dit heet ‘MERDEKA, De strijd om de Indonesische onafhankelijkheid en de ongewisse opkomst van de Republiek 1945-1950‘.

Dit boek is opvallend want het focust op het verhaal van de Indonesiërs. Er zijn eerder wel boeken uitgekomen over het koloniale verleden van Nederland en geweld wat de militairen gebruikten. Hierin ontbrak elke keer het verhaal van de Indonesiërs zelf en hun blik op de situatie. In MERDEKA vertelt Schulte- Nordholt, samen met Harry Poeze, een nieuw verhaal, waarin Indonesische netwerken en hun strijd tegen de Nederlanders centraal staan.

Naast het nieuwe perspectief laat het boek ook zien er een onzekere tijd heerste in Indonesië tijdens de revolutie. Niemand wist namelijk wie de strijd zou winnen.

Praktische informatie

In zijn lezing zal Schulte-Nordholt de belangrijkste momenten uit dit proces belichten.

De lezing vindt plaats op maandag 9 januari tussen 20.00 en 22.15.

Toegang is 10 euro en voor leden van de Vereniging voor Volkenkunde is het gratis.

De locatie is de Nieuwe Veste.