Cultuurnacht wordt voorlopig uitgesteld 

Logo cultuurnacht Breda

De stichting Breda Cultureel heeft vrijdag bekend gemaakt dat de Cultuurnacht niet door kan gaan. De organisatie zegt te maken te hebben met hoge kosten, een personeelstekort en de gevolgen die corona had voor verschillende organisaties. Verschillende stichtingen waren daarom terughoudend. Het evenement stond gepland voor 21 januari 2023.

Belang Cultuurnacht 

De jaarlijkse cultuurnacht is iets waar volgens de organisatie veel mensen uit Breda en omstreken naar uitkijken. Zeker na een periode van corona, waarin de Cultuurnacht niet of niet uitbundig gevierd kon worden. Het evenement is ontstaan in 2009 en is bedacht om mensen uit Breda in contact te brengen met kunst. Het centrale thema van de Cultuurnacht is het belichten van de culturele organisaties en initiatieven in Breda. Dat gebeurt door middel van een gevarieerd, verrassend en avontuurlijk programma op bekende plekken, maar ook plekken die normaal niet open zijn voor publiek.

Toch laat het bestuur weten: “Gezien de huidige onzekere omstandigheden voor diverse culturele organisaties, niet gepast om nu aan iedereen een extra inspanning ten behoeve van de Cultuurnacht Breda te vragen.” Dit jaar ging de Cultuurnacht ook al niet door, maar dan vanwege de coronamaatregelen. In plaats daarvan werden er later in het jaar vier Culturele Zondagen georganiseerd.

Nieuw begin 

Volgens de stichting Breda Cultureel is dit niet een definitieve stop. Zij willen 2023 gebruiken om zich voor te bereiden om misschien volgend jaar en anders in 2024 een doorstart te maken. Met het doel om de Cultuurnacht in een nieuw jasje te stoppen. De wethouder van Cultuur, Marike de Nobel (GroenLinks), wil hieraan meewerken. De organisatie wil zo voorkomen dat de Cultuurnacht definitief van de agenda gehaald moet worden.