Books on Tour komt weer naar Breda 

Bibliotheek Nieuwe Veste, archieffoto | Foto: BredaNu

De Nieuwe Veste wil samen met Books on Tour meer aandacht besteden aan Nederlands-Indië en de Indische identiteit. Op 24 november ontvangt de Nieuwe Veste in samenwerking met presentator Diederik Samwel de schrijvers Dido Michielsen en Gustaaf Peek. Ook treedt Amara van Elst op met spoken wordt compositie en Storm Boenders speelt en zingt fragmenten uit zijn theatervoorstelling. 

Diverse gasten 

Samwel wil met zijn gasten het gesprek aangaan wat de Indische afkomst en identiteit voor hun betekenen. Daarbij wil hij ook het publiek betrekken en het een gesprek maken waarbij iedereen zijn of haar mening kan delen.  Dido Michielsen, schrijver en journalist, brak door met haar roman ‘Lichter dan ik’ in 2019. Dit boek was geïnspireerd op het leven van haar Indonesische betovergrootmoeder en talloze inheemse vrouwen zoals zij. In 2020 won zij hier de Boekhandelprijs voor en eind oktober kreeg het boek een Engels vervolg, genaamd Kinnari.  

Naast Michielsen staat de twintigjarige Amara van der Elst. Zij werd landelijk bekend op 4 mei 2021 door haar toespraak tijdens de landelijke Dodenherdenking op de Dam. Van der Elst beschouwt haar veelal persoonlijke teksten als de ideale manier om verbinding tussen individuen tot stand te brengen.  Gustaaf Peek won al eerder een Gouden Kalf voor de speelfilm Gluckauk. Nu is zijn boek A.D. over het leven aan boord van een koopvaardijschip aan het einde van de zestiende eeuw, weer een groot succes.  

Overige informatie 

Eerdere edities van Books on Tour waren gewijd aan Suriname, Reizen, Depressies en Creativiteit, Vriendschap in tijden van lockdown en Nieuwkomers en vonden plaats in Amersfoort, Eindhoven en Waalre. Books on Tour is een initiatief van De Vrije Uitgevers in samenwerking met de bibliotheek Nieuwe Veste en de Bredase boekhandel Van Kemenade & Hollaers.