Theatervoorstelling over dementie voor Turkse mantelzorgers tijdens Festival Fuarim op 29 mei

Omdat er binnen de Turkse gemeenschap nog weinig info bestaat over dementie, is er een theatervoorstelling ontwikkeld over dit onderwerp. Tijdens het festival Fuarim wordt deze theatershow voorgedragen. Dit is een initiatief van Theatergroep Kulis in samenwerking met Het Turkse verzorgingshuis Lâle uit Oosterhout (Egala Zorg), Dementie netwerk Breda en Breda senioren.

Dementie in Turkse cultuuur

In de Turkse cultuur is het normaal ouderen zo lang mogelijk thuis te houden. Turkse mantelzorgers zijn het gewend om zelf voor hun vader of moeder te blijven zorgen. Hierdoor wordt vaak niet de juiste zorg geboden aan dementerende ouderen. “Ons doel met deze voorstelling, is dat families vroegtijdig de juiste stappen nemen in de zorg voor hun familielid. Door kennis te verspreiden, maar ook door het gat tussen de mantelzorgers en professionals te verkleinen”, aldus Seda Arslan, relatiemanager voor de Turkse Gemeenschap en opleider cultuurspecifieke zorg voor Lâle.

“We zijn in contact gekomen met een aantal Turkse acteurs die een voorstelling hebben ontwikkeld over dementie. Ze spelen scènes die duidelijk maken hoe het is om te wonen met een dementerend familielid. Dit zijn veelvoorkomende voorbeelden uit de praktijk, die voor veel mantelzorgers herkenbaar zullen zijn”, zo legt Seda uit. De voorstelling is volledig in het Turks. Een bewuste keuze. “De kracht van de voorstelling is herkenning en erkenning van het ziektebeeld dementie. De situaties uit de theatervoorstelling hebben we zo realistisch mogelijk gemaakt. Door die herkenning, voelen de mantelzorgers zich niet meer alleen. We laten zien dat passende zorg belangrijk is, en dat het geen schande is om hulp in te schakelen.”

De voorstelling als startpunt voor hulp

Een belangrijk onderdeel van de voorstelling is het nagesprek. Hiervoor zijn lokale zorg- en welzijnsprofessionals aanwezig, zoals wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie. “De voorstelling is eigenlijk de start van een hulptraject’, zo legt Seda uit. “Het is belangrijk om te zorgen voor vervolgstappen, zodat de mantelzorgers er niet meer alleen voor staan. Dat is ons uiteindelijke doel!”

De voorstelling ‘Verlaat me niet’ wordt op maandag 29 mei gespeeld tijdens festival Fuarim op Breepark. Het is de bedoeling dat de voorstelling de komende periode op meerdere plekken in Brabant wordt gespeeld, om een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken.