’50 Jaar arbeidsmigratie in Nederland’: fototentoonstelling met portretten van gastarbeiders

Atlas Cultureel Centrum en Stadsarchief Breda presenteren vanaf 31 maart 2023 de ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’. De expositie is te zien in de bibliotheek Nieuwe Veste. De reizende tentoonstelling bestaat uit persoonlijke verhalen en wordt verrijkt met beelden uit de collectie van het stadsarchief Breda. Het gaat om verhalen van migranten uit de regio die hen herinneren aan hun eerste tijd in hun nieuwe land.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek
aan arbeidskrachten. Nadat men eerst (gast)arbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Griekenland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang. Zij werkten bij grote bedrijven als Philips, Ford, Fokker, Melkunie, Thomassen & Drijver, de Hoogovens, en kleinere bedrijven in Breda. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als die nu is.

Project ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’

Sahin Yildirim, initiatiefnemer van het project: “In de jaren zestig werd nog gedacht dat gastarbeiders weer terug zouden gaan naar hun land van herkomst, het zou niet permanent zijn. Uiteindelijk besloten velen zich permanent in Nederland vestigen. Ons doel met dit unieke project diverse groepen mensen, westers en niet-westers, gelovig, niet gelovig etc. bij elkaar te brengen, wederzijdse cultuurinteresses opwekken en dialoog te bevorderen. We willen daarnaast onze collectieve geschiedenis in Nederland vastleggen en overdragen aan nieuwe generatie. Hiermee willen wij enerzijds discriminatie en racisme verminderen en kansengelijkheid en dialoog bevorderen en anderzijds migratie educatie onderdeel maken van het Nederlands onderwijssysteem.”

Fototentoonstelling

Voor de fototentoonstelling zijn er in totaal 50 mensen (gastarbeiders uit Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Marokko gefotografeerd. Ook hun autochtone Nederlandse collega’s, werkgevers, buren, tolken, docenten en niet te vergeten vrijwilligers van de kerken) zijn te zien.

Daarnaast is er landelijk een campagne gestaart om de spullen/documenten van de gastarbeiders en hun werkgevers. Denk dan aan werkschoenen, arbeidscontracten, koffers en andere voorwerpen. De goederen zullen in bruikleen worden tentoongesteld als onderdeel van de expositie. Uiteraard wordt er ook een lokale component hieraan gekoppeld. Zo gaan we gebruik maken van documenten van het Stads Archief Breda.

De tentoonstelling wordt op 31 maart 2023 om 19.30 uur feestelijk geopend door burgemeester Paul Depla en wethouder Marike de Nobel in de bibliotheek Nieuwe Veste.