Oekraïense oorlogskunstwerken te zien in Stedelijke Museum Breda

In het Stedelijk Museum Breda is tot eind maart de expositie Guardian Spirits te zien. De tentoonstelling bevat kunstwerken van Oekraïense kunstenaars die gaan over hoe de oorlog met Rusland de kunst beïnvloedt.

‘’Deze tentoonstelling gaat over hoe kunstenaars omgaan met het maken van kunst in een gebied waar oorlog woedt’’, vertelt conservator Marjolein van der Ven. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het museum, de gemeente Breda, de Oekraïense ambassade en de Kozytskyi Charity Foundation. De foundation ondersteunt de kunstenaars in Oekraïne.

De kunst zelf beeldt weinig van de oorlog uit. ‘’Het is vaak met vrolijke kleuren gemaakt en het doet niet meteen denken aan een oorlogssituatie. De kunstenaars willen het positieve benadrukken. In het begin invasie waren de kunstenaars in de war. Ze vroegen zich af waar ze konden helpen. En na een maand kwamen ze erachter dat de kunst bijvoorbeeld verkocht kon worden om geld te generen voor onderwijs of protheses.’’

Startschermen

Naast de werken van de Oekraïners is er ook nog een Bredaas tintje aan de expositie toegevoegd door het museum. Fotograaf Fons Manders werkt als vrijwilliger in de vluchtelingenopvang De Koepel. Hij raakte geïnteresseerd door de afbeeldingen die Oekraïense vluchtelingen kiezen als startscherm van hun telefoon, en de verhalen die daarmee verbonden zijn. ‘’We denken dat dit heel goed aansluit bij de tentoonstelling en een Bredase blik geeft op wat die oorlog is’’, zegt Van der Ven.

Guardian Spirits is nog tot eind maart te zien in het museum. Daarna worden de werken geveild. De opbrengsten voor vijftig procent naar de kunstenaars, de andere helft gaat naar hulp voor militairen die gewond of getraumatiseerd zijn geraakt.