Roeivereniging Breda viert verjaardag met verbreken wereldrecord

Bij wereldrecords in de sport gaat het niet altijd om wie het snelste rent, het hoogste springt of het de meeste punten weet te verzamelen. Maar het gaat wel altijd om een bijzondere prestatie en die werd zaterdag geleverd in Breda. Ruim 230 roeiers namen op het ponton bij het Spanjaardsgat plaats op evenzoveel ergometers om samen een uur te roeien.

“Alleen maar trots” is wat voorzitter Thom Rolf van Roeivereniging Breda voelt bij het zien van alle roeiers die zich in het zweet werken. De roeimachines staan in rijen opgesteld voor het podium op het ponton. Het idee van de recordpoging kwam vanuit de roeivereniging zelf. De vereniging bestaat dit jaar 50 jaar en dan is het verbreken van een wereldrecord een mooie manier om die mijlpaal nog eens extra aan te kleden.

Toezichthouders en notaris

Het gaat om een officieel wereldrecord voor het Guinness Book of World Records en daar komt een hoop bij kijken. Rolf: “We hebben acht toezichthouders, waaronder een notaris. Die houden alles precies in de gaten, of iedereen blijft bewegen en iedereen aan het eind komt. Pas dan krijg je het certificaat.”

tekst gaat door onder de foto

Voorzitter Thom Rolf (l) en lid Hans van Engen van Roeivereniging Breda

Met 232 roeiers, waarvan er zo’n 200 lid zijn van de Bredase roeivereniging, zat het aantal deelnemers ruim boven het inmiddels oude record van 191 roeiers. Volgens initiatiefnemer Hans van Engen zit de prestatie ‘m niet per se in het uurtje roeien. “Dat uur roeien, dat kunnen de meesten gewoon wel volhouden. Maar om dit bij elkaar te brengen, al die ergometers uit het hele land en de roeiers bij elkaar. Om dat samen vol te houden op deze manier, dat is een record waard.”