Zelfoogsttuinderij Wortels in Breda stuurt brandbrief over voortbestaan

Wel 3000 mensen hebben een petitie voor het behoud van zelfoogsttuin Wortels ondertekend. De tuinderij moet per 1 januari 2024 weg van zijn huidige akker en als er geen alternatieve locatie wordt gevonden, betekent dat het einde van Wortels.

In een brandbrief aan gedeputeerde Hagar Roijackers, wethouder Peter Bakker, bestuurslid waterschap Karin van den Berg vraagt Wortels in Breda en de 3000 ondertekenaars van de petitie voor het behoud van Wortels. Ze vragen met spoed om een oplossing voor een alternatieve akker van 2,5 hectare. Om aandacht te vragen voor dit probleem, heeft de organisatie acht borden langs de akkerrand geplaatst. Op deze borden is informatie over de tuinderij, haar waarden en de noodzaak voor een nieuwe akker te zien. Meer informatie is te vinden op de website van Wortels in Breda. Ook petitie kan nog steeds ondertekend worden.

Herinrichting Markdal

De zelfoogsttuin ligt in het Markdal, waar herinrichting plaatsvindt met als doel het verbeteren van de natuur en het Markdal toegankelijk maken en houden voor inwoners. Deze herinrichting wordt uitgevoerd door Stichting Markdal, die ook met de tuinderij heeft overlegd over de herinrichting. Plannen om de tuinderij te behouden met de herinrichting, veranderen in 2021. De tuinderij moet toch een andere locatie vinden. Dit is echter moeilijk, omdat er weinig grond beschikbaar is. Enkel met steun van de overheid kan Wortels in Breda een nieuwe locatie vinden.

Wortels in Breda is ontstaan in 2017 op twee hectare aan het Sulkerpad bij Breda. Het doel van de organisatie is biologische groente, fruit en bloemen telen en deze via zelfoogst en het CSA-principe aanbieden. Het CSA-principe is een concept waarbij de landbouwer en de consument samenwerken aan een voedselketen die economisch, ecologisch en sociaal duurzaam is. Met een abonnement bij Wortels kunnen mensen tot acht maanden per jaar zelf oogsten.