Medewerkers Amphia ziekenhuis trainen cyberveiligheid in escaperoom

Cyberveiligheid is iets waar elke organisatie mee te maken heeft. We kennen allemaal de nieuwsberichten van grote bedrijven of instellingen waarbij de computers op slot gaan na een ransomware-aanval, of waarbij gevoelige data op straat komt te liggen. Het Bredase Amphia ziekenhuis wil zichzelf daar natuurlijk voor behoeden, en maakt als eerste zorginstelling in Nederland gebruik van een mobiele escaperoom om medewerkers bewust te maken van de digitale gevaren.

Volgens Timo Schipperen, Information Security Officer en functionaris gegevensbescherming van het Bredase ziekenhuis, is het toch vaak het menselijk handelen waardoor het mis kan gaan. “Het klikken op linkjes om malware of ransomware (schadelijke software resp. software die een pc ‘op slot’ zet, waardoor gegevens en systemen vaak pas na betaling weer toegankelijk zijn, red) te starten. Of een systeembeheerder die per ongeluk een verkeerde kabel uit een server trekt”, noemt Schipperen een aantal voorbeelden op.

USB-stick

Het zouden zomaar onderwerpen kunnen zijn die de ziekenhuismedewerkers tegen gaan komen in de mobiele escaperoom naast het ziekenhuis. Over het algemeen is het doel van zo’n escaperoom om een aantal raadsels of puzzels op te lossen binnen een bepaalde tijd. Kraak je de code, dan mag je eruit en is het spel klaar. Bij deze escaperoom, die ontwikkeld is in opdracht van het Netwerk Acute Zorg Brabant, gaat het niet anders. De medewerkers gaan in groepjes naar binnen en moeten verschillende raadsels oplossen die te maken hebben met cyberveiligheid. Ook moeten er keuzes gemaakt worden. Want wat doe je met een USB stick die je zomaar ergens ziet liggen?

Schipperen is blij dat het onderwerp op deze originele manier bij het persoon onder de aandacht kan worden gebracht. “Powerpoint en een introductiedag zijn oplossingen die we al jaren toepassen. Maar dit was een unieke kans om mensen eens op een andere manier bewust te krijgen op het onderwerp informatiebeveiliging.”

Het Amphia ziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat gebruik maakt van de escaperoom. De bedoeling is dat ook andere ziekenhuizen het middel straks gaan inzetten voor de bewustwording van het eigen personeel. Er staan al wat bezoekjes van vertegenwoordigers van andere ziekenhuizen op de planning. De methode lijkt bij de Bredase medewerkers in ieder geval aan te slaan. “De reacties zijn echt grandioos, mensen vinden het leuk en zijn heel enthousiast. De mensen gaan helemaal los, dat doet een escaperoom.”