Welk innovatief bedrijf wint de Breda Startup Award?

Op dinsdag 18 oktober zal voor de achtste keer de Breda Startup Award worden uitgereikt. De prijs gaat naar een bedrijf dat volgens de jury ‘lef heeft en oog voor innovatie’. Het is dan ook niet vreemd dat eerdere winnaars van de Bredase prijs inmiddels hard aan de weg aan het timmeren zijn.

Bij startups denk je misschien eerder aan steden als Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. Heeft Breda dan ook een imago als echte startup-stad? “Nee, dat hebben we niet”, geeft Peter Brouwers van Breda Startup eerlijk toe. “Maar juist wat we wél hebben, dat willen we zichtbaar maken. We merken ook wel dat het een soort nieuw verlangen geeft van ‘hé, dat wil ik ook’.” De Breda Startup Award is dus ook een soort showcase van wat we als stad in huis hebben. “Laten we gewoon vertellen dat we een enorm ondernemende stad zijn, want dat zijn we zeker”.

Ook van buiten Breda

Toch zijn het dit jaar niet alleen Bredase startups die kans maken op de award. Voor het eerst mogen ook bedrijven van buiten onze gemeente meedoen. De startup Jassie is een finalist die wél uit Breda komt. Het bedrijf biedt kluisjes in de Bredase binnenstad, waar stappers hun persoonlijke spullen in kunnen bewaren tijdens hun avondje uit. De innovatie zit daarbij vooral in de achterliggende techniek. Ook het Bredase bedrijf COCOON (subsidiesoftware) behoort tot de finalisten.

Bedrijven van buiten Breda die kans maken op de award, zijn het 3d-voedselprintbedrijf Gastrology, het AI-bedrijf Brush AI en het bedrijf Human Material Loop, dat menselijk haar recyclet en hergebruikt in bijvoorbeeld de textielindustrie.

Publieksprijs

Behalve de ‘normale’ award, die wordt gegeven aan de finalist die is uitgekozen door een jury van ondernemers, is er ook een publieksprijs. Alle mensen die aanwezig zijn bij de uitreiking dinsdagavond, mogen hun stem uitbrengen op de startup die volgens hen het meest innovatief is. Ook wordt er dit jaar voor het eerst een Talent Award uitgereikt aan een jong (tot 23 jaar oud) ondernemerstalent.

De uitreiking van de Breda Startup Award vindt plaats op dinsdag 18 oktober in Podium Bloos. Toegang alleen met een kaartje.