Gemeenteraad akkoord met voorstel om aanwijzing BredaNu als lokale omroep met vijf jaar te verlengen

De radiostudio van BredaNu | Foto: BredaNu

De Bredase gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met het voorstel om Stichting BredaNu ook voor de komende vijf jaar aan te wijzen als lokale publieke omroep voor de gemeente Breda. Het advies van de raad weegt zwaar in het oordeel van het Commissariaat voor de Media (CvdM), dat uiteindelijk beslist over de aanwijzing.

Voor de aanwijzing kwam ook een andere partij in aanmerking, namelijk Open Breda. In opdracht van het college heeft een onafhankelijk adviesbureau een onderzoek uitgevoerd. Uit dat onderzoek bleek dat BredaNu de beste kaarten in handen had om de komende vijf jaar invulling te geven aan de rol van lokale omroep voor Breda.

Goede moed

Bestuursvoorzitter Frank Zijlmans laat weten blij te zijn met het positieve advies van de gemeenteraad. “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om onszelf als lokale omroep verder te ontwikkelen. Het adviesrapport laat zien dat er voor BredaNu nog werk aan de winkel is. Daar zijn we onszelf ook zeker van bewust. Maar ook zien we dat we positief zijn beoordeeld op de punten waar we in de afgelopen periode veel tijd en energie in hebben gestoken. Dat geeft ons goede moed om onze ontwikkeling voort te blijven zetten. Daar gaan we ook graag het gesprek over aan met andere partijen in de gemeente.”

Het advies van de gemeenteraad wordt doorgestuurd naar het CvdM. Het Commissariaat heeft dan nog enkele maanden de tijd om de definitieve aanwijzing af te geven.

Nederlandse lokale omroepen worden telkens aangewezen voor een periode van vijf jaar. Na die vijf jaar moet een omroep opnieuw een aanvraag doen om voor de aanwijzing in aanmerking te komen. Dat is ook het moment dat andere partijen zich kunnen melden voor zo’n aanwijzing. Per gemeente kan er echter maar één lokale omroep aangewezen worden. De gemeenteraad adviseert het CvdM over welke partij daar het meest voor in aanmerking komt. Het Commissariaat neemt dat advies in veel gevallen over.