Wie het weerbericht in de gaten heeft gehouden, weet al dat het de komende dagen erg warm gaat worden. Zo warm zelfs, dat woensdag het Nationaal hitteplan van kracht is geworden. Het hitteplan is erop gericht om gezondheidsproblemen door het warme weer te voorkomen.
Veel organisaties, zoals medische instellingen of verzorgingstehuizen, nemen extra maatregelen om kwetsbare patiënten of bewoners te beschermen. Maar ook gezonde, jonge mensen kunnen last hebben van de hitte. Uit onderzoek van Het Rode Kruis blijkt dat zo’n 80 procent van de Nederlanders niet denkt dat hitte een gevaar vormt voor de eigen gezondheid.
Toch roept de organisatie op om alert te zijn op tekenen van oververhitting. Op haar website geeft het Rode Kruis vijf hittekwalen aan met daarbij het advies wat je het beste kunt doen.
Droogte
Behalve dat het erg warm is, is het ook nog eens erg droog. Gisteren stelde Waterschap Brabantse Delta al een onttrekkingsverbod in voor oppervlaktewater. Ook ligt vanwege de combinatie van warm weer en een tekort aan vers water het gevaar van blauwalg op de loer. Juist in een tijd dat mensen op zoek gaan naar verkoeling, kan het wel eens een slecht idee zijn om in het water te springen, als daar blauwalg in zit. Blauwalgen zijn namelijk giftig en kunnen huidirritatie veroorzaken.