Straattandarts Amanda behandelt kwetsbare mensen

In Breda zit ‘straattandarts’ Amanda. Zij behandelt gratis mensen die om diverse redenen niet terecht kunnen bij een gewone tandarts.

Onder andere verslaafden, dak- en thuislozen en mensen met een kleine beurs kunnen in aanmerking komen voor een bezoek bij Amanda. “Instanties kunnen mensen aanmelden.” Er wordt bij het eerste gesprek gekeken naar iemands financiële situatie of naar meerdere problemen die spelen. De patiënten zijn geen vaste klanten. “Het blijft vrijwillig”, zegt de straattandarts.

Piet is ook patiënt bij de straattandarts. Hij kwam via een maatschappelijke organisatie bij Amanda en klopte al vaker aan. ”Ik kreeg last van mijn tanden en omdat ik dak- en thuisloos ben kon ik de tandarts niet betalen.”

Iets terugdoen

Uitgebreide behandelingen, bijvoorbeeld bruggen, kronen of implantaten voert Amanda niet uit maar patiënten blijven terecht kunnen bij haar. ”Niemand kiest ervoor om erg arm te zijn. Ik heb het goed en als ik dit een dag in de week kan terugdoen aan de mensen denk ik: waarom niet?”