Amarant en Curio slaan handen ineen met Lokaal076

Amarant en Curio zijn een samenwerking aangegaan om studenten van de opleiding Maatschappelijke zorg en cliënten van Amarant nader tot elkaar te brengen. Onder de naam Lokaal076 gaan de cliënten van de zorginstelling bij wijze van dagbesteding aan de slag bij de opleider en worden daarin begeleid door studenten van de opleiding.

Het was een langgekoesterde wens van docent Esther Kraaijeveld-Pattenier om de twee werelden bij elkaar te brengen. “Studenten kunnen stage lopen en binnen het onderwijs krijgen ze veel te horen over wat iemand met een beperking is en hoe je die ondersteunt en begeleidt. Maar als ze daar ook gelijk binnen school mee in aanraking komen, dan leren ze gelijk. En het mooie is dat cliënten van Amarant ook weer kunnen leren van studenten”, licht de docent toe.

Dagje Efteling

Zo loopt Martijn mee met de conciërge en ondersteunt met klussen zoals het bijvullen van het kopieerapparaat en het verwisselen van lampen. En Erik is in het klaslokaal te vinden. Als ervaringsdeskundige vertelt hij aan studenten hoe het is om met zijn beperking te leven. “Wat moet ik allemaal regelen als ik een dagje naar de Efteling wil gaan?”, vraagt hij aan de studenten. Eén voor één gaan de vingers omhoog: een taxi, iemand die een lunchpakket maakt, op tijd uit bed gehaald worden. Maar dat een taxi twee dagen van tevoren al gereserveerd moet worden, wisten de studenten dan weer niet.

Behalve het geven van gastlessen helpt Erik ook bij de praktijklessen. Bijvoorbeeld als studenten moeten leren hoe de tillift werkt. Daar staat hij niet alleen in. Hij krijgt namelijk hulp van studente Sam, die momenteel stage loopt vanuit haar opleiding bij Curio. “Ik vind het heel leuk om gewoon op school stage te lopen. Ik ken de omgeving, ik ken de docenten. Sommige cliënten kende ik al. Ik vind het heel leuk om te doen.”

Ook bij andere opleidingen

Op dit moment zijn het nog maar een paar opleidingen waarbij de theorie en praktijk op deze manier samen worden gebracht. Als het aan Kraaijeveld-Pattenier ligt, komt daar in de toekomst verandering in: “Het zou mooi zijn als alle opleidingen mee kunnen doen. Zodat alle studenten die hier zitten, kunnen meeprofiteren van deze mooie dagbesteding.”