Petitie gestart tegen delen van beelden van slachtoffers

Foto: BredaNu

De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers is een online petitie gestart in een strijd tegen filmende omstanders bij ongelukken. De bedoeling is dat de petitie wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Daar ligt al een wetsvoorstel klaar dat het filmen of fotograferen van gewonden strafbaar moet stellen.

Onlangs barstte de discussie rondom de rol van sommige omstanders weer los. Bij een ongeluk in Rijsbergen, waarbij een Bredanaar om het leven was gekomen, kwamen sommige omstanders dichtbij om foto’s te maken of te filmen.

Het filmen of fotograferen van ongelukken is in Nederland niet verboden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland. Wel is het verboden om de hulpdiensten te hinderen of om door afzettingen heen te lopen. Ook zijn er in het verleden wel eens automobilisten bekeurd omdat zij tijdens het rijden beelden maakten van een ongeluk. Het ging dan om een boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur.

Maarten Brink, de woordvoerder van politievakbond ACP, benadrukt het probleem dat het gedrag van sensatiezoekers met zich meebrengt: “Helaas maken we ook mee dat de burgers gewoon onder het lint doorkruipen en toch naar het plaats delict lopen om daar beelden te maken. Dat belemmert het verdere onderzoek later.” Hij vervolgt: “Voor de politiemensen is het ontzettend vervelend, maar wat denk je van de slachtoffers, de familie, vrienden, broer of zus van het slachtoffer? Als je ze de beelden rond zien gaan in WhatsApp groepen of ergens op Facebook, dat moet je niet willen. Je moet zelf beseffen dat je dit soorten dingen niet doet.”

De petitie was zaterdagmiddag al meer dan 300 keer ondertekend.