Gemeenten gaan nauwer samenwerken op gebied van afval

Milieustation Spinveld | Foto: BredaNu

De gemeente Breda gaat nauwer samenwerken met omliggende gemeentes op het gebied van afval. Het gaat dan niet alleen om het inzamelen van afval, maar ook de afvalverwerking en het voorlichten over afval. De gemeenten stellen samen een zogenaamde expeditieleider aan, die de samenwerking verder moet gaan uitwerken.

Door samen te werken, hopen de gemeenten samen de doelstellingen te kunnen behalen die zijn gesteld op het gebied van het verminderen van de hoeveelheid restafval en het recyclen van andere afvalstromen, waar grondstoffen en materialen mee geproduceerd kunnen worden.

Groeiende afvalstroom

Wethouder Peter Bakker (GroenLinks) is blij met de uitbreiding van de samenwerking. Volgens de wethouder groeit Breda steeds verder en wordt daarmee de afvalstroom ook steeds groter. “Het heeft direct invloed op onze weg naar een circulaire economie. Dit vraagt om een andere kijk van leven en het aanpassen van onze consumptiebehoefte en ons gedrag. Een economie waarin afval geen restproduct meer is, maar een grondstof voor nieuwe producten. Deze samenwerking is een heel belangrijke stap om dit te bereiken. Samen kunnen we meer dan alleen!”

In de samenwerking zitten naast de gemeente Breda ook de gemeenten Altena, Alphen-Chaam, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk en Oosterhout.