Dierenopvang op zoek naar gastgezinnen voor kittens

Het Dierenopvang Centrum in Breda is op zoek naar gastgezinnen voor kittens. Nu is het nog rustig, maar als er in drukkere tijden meer dieren binnenkomen, wil het centrum de kittens ergens anders kunnen huisvesten.

“We willen graag dat de kittens die hier binnenkomen of bij moederpoezen die nog moeten bevallen, in gastgezinnen opgroeien”, vertelt Stefanie Lowes van Dierenopvang Centrum Breda. “De situatie is hier anders dan bij mensen thuis. Daar krijgen ze veel meer mee en ervaren ze hoe de huiselijke situatie is. Om zo voorbereid te zijn op hun toekomst.”

Op naar de 100

Op dit moment heeft de opvang zo’n 70 gastgezinnen. Het liefst zou Lowes zien dat dat aantal groeit naar 100, zodat er nog meer nestjes bij de gastgezinnen geplaatst kunnen worden. Er komt overigens meer bij kijken dan alleen knuffelen met katten. Zo zijn er ook kittens die niet meer bij hun moeder zijn, de zogenaamde fleskittens. Elke twee à drie uur moeten ze gevoed worden. En een auto om met het jonge kattengezin naar de dierenarts te rijden is ook een must.

Iemand die al ervaring heeft met het opvangen van de jonge katjes, is ‘gastouder’ Doris Vriends. Ook op dit moment logeert een moederpoes samen met haar pasgeboren kittens bij haar thuis. “Ik ben vorig jaar begonnen met het opvangen van pleegnestjes”, vertelt Vriends. “Twee jaar geleden hadden we een eigen nestje. We kwamen erachter dat je via het asiel nestjes op kon vangen. Toen dachten we ‘Laten we dat maar eens doen’, voor het goede doel.”

Mamapoes regelt het wel

Veel werk heeft Vriends niet aan het opvangen van dit jonge gezinnetje. “De eerste twee weken moeten ze in quarantaine, toen hebben ze bij mij op zolder gezeten. Nu mogen ze naar beneden en dan weet je dat alles goed is.” De daadwerkelijke zorg voor de kittens wordt grotendeels door mamapoes zelf gedaan.

Wel geeft Vriends toe dat er één ding erg lastig is aan het opvangen van de jonge katjes. “Het moeilijkste is dat ze weer weggaan. Dat je ze weer uit handen mag gaan geven.”

Meer informatie over het opvangen van nestjes met kittens vind je op de website van Dierenopvang Centrum Breda.