Opgave moeilijk? Reken maar dat hij op deze wiskundesite staat

Wiskunde was niet ieders favoriete vak op school. Een opgave wordt vluchtig in de klas uitgelegd en sommige leerlingen kijken glazig naar het bord. Dan helpt het als je de opgave nog eens rustig kunt terugkijken. Docent Jurgen de Bont startte tien jaar geleden samen met een aantal andere collega’s wiskunde.net, waar nu al 15.000 video’s op te vinden zijn.

De Bont komt oorspronkelijk uit de internetwereld. Vanuit een passie voor het vak wilde hij een manier bedenken om leerlingen zowel de theorie als de huiswerkopgaven in de wiskundeboeken duidelijk uit te leggen. Zo ontstond het idee voor de site. Zelf vond de docent wiskunde uit Teteringen wiskunde al een leuk vak in zijn middelbare schooltijd. “Ik had een docent die het goed uitlegde en ik vond wiskunde altijd al een leuk vak. Maar het was niet zo dat als ik de opgave zag, ik het meteen snapte. Je moet bij wiskunde gewoon veel opgaven maken.”

Hij ziet wel dat er in het geven van wiskunde dingen zijn veranderd. Voornamelijk de overgang van abstract rekenen (wiskunde met alleen maar getallen) naar het rekenen met verhaaltjes. “Er is niks mis mee om het toe te passen op de praktijk, maar daardoor is het niveau wel een stuk lager geworden. Dat is jammer.”

Mailtjes van ouders

De Bont en zijn collega’s krijgen vaak voornamelijk van ouders blije mailtjes. “Ouders zijn vaak echt heel tevreden dat hun kind door ons goede resultaten haalt en dankbaar dat hun kind slaagt door de video’s. Dat geeft voldoening.”

De site zal blijven doorgaan met het maken van opgaven. “Het voordeel is dat bij een nieuwe editie van een wiskundeboek we zestig à zeventig procent kunnen hergebruiken. En we blijven gewoon doorgaan omdat we het leuk vinden en we ervaren dat het leerlingen helpt.”