Op doktersrecept aan de wandel: ‘Mensen vertrouwen geven in het bewegen’

Patiënten van huisartsenpraktijk Stadshart aan de Nieuwe Haagdijk krijgen tegenwoordig niet alleen meer hun geneesmiddelen op recept, maar ook een wandeling. Het gaat om een uitnodiging om elke woensdagochtend een half uurtje mee te komen lopen. Gewoon een wandelingetje van een kilometer of twee, vanaf de praktijk tot aan het Van Sonsbeeckpark en weer terug.

Hij schrok wel even toen hij merkte hoe weinig mensen de beweegrichtlijn niet halen, geeft huisarts in opleiding Sander Hulsbos toe. Verspreid over de week zou je minstens 2,5 uur matig ‘intensief moeten’ bewegen. Oftewel: alle vormen van bewegen waarbij je hartslag wat omhoog gaat. Stevig wandelen is dus al helemaal goed. “Over heel Nederland voldeed in 2022 ongeveer 45 procent aan die richtlijn”, weet Hulsbos te vertellen. “Dat zal toch beter moeten en kunnen.”

Vervelende ziektes

En daarom is de praktijk met het zogenaamde ‘looprecept’ gekomen. Hoewel het op de eerste editie van de wandeling nog niet direct storm liep, wil de jonge huisarts in opleiding z’n best doen om zoveel mogelijk mensen aan de wandel te krijgen. Het is er Hulsbos vooral om te doen om een gezonde levensstijl te promoten. “Daar kun je de kans op heel veel vervelende ziektes mee verkleinen. Denk aan hartziektes, artrose en overgewicht.”

Doordat er samen gewandeld wordt, is het lopen ook niet alleen goed voor de gezondheid. Ook sociale contacten in de wijk kunnen er op die manier mee opgedaan worden. Maar er is nog een factor die meespeelt. Hulsbos: “Misschien geeft het mensen ook wat meer vertrouwen in het bewegen. Ik kan me ook voorstellen dat bewegen voor sommige mensen niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld door beperkingen. Door ze vertrouwen te geven, kunnen we ze daarin ondersteunen.”

De wandeling vertrekt elke woensdagochtend om 10 uur vanaf huisartsenpraktijk Stadshart aan de Nieuwe Haagdijk 25. Meelopen is gratis en ook niet-patiënten zijn van harte welkom.