GroenLinks: ‘Eerst meer fietsenstallingen, dan pas handhaven’

De gemeente moet terughoudend zijn het met weghalen van foutgeparkeerde fietsen, totdat er meer fietsenstallingen zijn. Dat is tenminste hoe de Bredase GroenLinks-fractie erover denkt. Volgens het nieuwe bestuursakkoord wil het college het bezoek per fiets aan de binnenstad stimuleren. Maar dan moet er wel voldoende gelegenheid zijn om je fiets kwijt te kunnen. En daar loopt het spaak, vindt fractievoorzitter Thom Dijkstra.

“Kijk, als je ‘m tegen de Grote Kerk zet of midden op de Grote Markt, dan is het een ander verhaal”, vertelt het raadslid. “Maar inderdaad, wel op een goede manier, maar net niet in de officiële fietsenstalling, laat die gewoon staan.”

25 euro

Dat ‘laten staan’ slaat op medewerkers van de gemeente. Fietsen en brommers die verkeerd geparkeerd staan, worden in principe na een half uur weggehaald. De eigenaar kan de fiets dan tegen betaling van 25 euro ophalen bij Fietsdepot De Faam. Verkeerd geparkeerd betekent dat de fiets niet in een stalling of ‘nietje’ staat. Staat je fiets ernaast, dan kan je stalen ros dus in principe al meegenomen worden.

Ze houden netjes mijn fiets vast als ik die verkeerd ergens heb geparkeerd, maar de prijs die je moet betalen (25,-) om je fiets weer terug te krijgen vind ik alleen een beetje overdreven

review fietsdepot de faam

Ook vrijdagmiddag puilden sommige fietsenrekken in de binnenstad uit. Bijvoorbeeld op het Stadserf. Een jongen die net klaar is met werken, wurmt zijn fiets tussen de andere tweewielers uit. Hij ziet vaker dat de fietsenstallingen vol zitten. “Vooral met het stappen is er bij de Haven weinig plek. Dan zetten mensen hun fiets vaak tegenover de fietsenstalling in plaats van in de fietsenstalling.” Ook deze fietser heeft zijn rijwiel al eens op mogen halen bij het fietsendepot. “Eén keer, toen had ik niet goed gekeken. Toen mocht ik daar alleen staan als ik een rekje op mijn fiets had. Dat had ik niet.”

Stallingsmogelijkheden komen eraan

De gemeente is bezig om meer ruimte voor het stallen van fietsen te realiseren. Dijkstra: “We hebben afgesproken dat we echt wel gaan kijken naar een extra bewaakte fietsenstalling in het centrum. Alleen, dat kost tijd. En we moeten kijken of er ruimte is, of het überhaupt mogelijk is. Maar laten we vooral beginnen met zorgen dat bestaande fietsenstallingen goed bereikbaar zijn. En extra nietjes, zodat je gewoon je fiets kunt neerzetten overal.”