Meldpunt: Haven en Grote Markt nieuwe ‘hotspots’ straatintimidatie

De Haven, archieffoto | Foto: BredaNu

De Grote Markt en de Haven zijn in het rijtje met plekken gekomen waar veel gevallen van straatintimidatie plaatsvinden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Bredase meldpunt Intimideermijniet.nl.

Volgens het meldpunt waren het voorheen Park Valkenberg, de Willemstraat en de omgeving van het NS-station die de lijst aanvoerden als het ging om aantal meldingen, maar vorig jaar is de Haven op de eerste plaats terecht gekomen.

Nageroepen en achtervolgd

Volgens projectleider Eline Kouwenberg is er meer onderzoek nodig naar de oorzaak van het stijging in het aantal meldingen op deze locaties. “We zien natuurlijk dat de Haven een populairder uitgaansgebied wordt. Er zijn meer buitenfeesten en zowel in de winter als in de zomer is het aantrekkelijk om er een biertje te drinken. Naast de horeca zie je ook dat de straat parallel aan de Haven erg incidentgevoelig is. Zo blokkeren auto’s de weg voor vrouwelijke fietsers en worden mensen nageroepen of achtervolgd terwijl ze naar huis lopen. Het kan zijn dat de verbouwingen rondom dit gebied niet bijdragen aan een veilige sfeer.

In aanloop naar carnaval roept het meldpunt op om goed op elkaar te letten en een melding te maken wanneer je straatintimidatie ziet gebeuren.