Kroonluchter in Nieuwe Veste straks deels gemaakt van verpakkingsafval Bredase operatiekamers

Verpakkingsafval uit het Amphia zul je doorgaans niet zo snel aantreffen in de Nieuwe Veste. Toch is de kans groot dat je er over een paar maanden zomaar onderdoor loopt. Dat komt omdat het plastic, dat normaal gebruikt wordt om de verbruiksmaterialen in de operatiekamer in te verpakken, vorige week in het ziekenhuis is versnipperd en gebruikt zal worden in de toekomstige kroonluchter.

Rolph Adriaansen van Van Pet naar Pret is er al een tijdje mee bezig. In navolging van de kroonluchter in de Tilburgse LocHal, wil hij ook in de Bredase bibliotheek een exemplaar ophangen. De kroonluchter bestaat uit een aantal plastic bollen die gemaakt worden van snippers van PET-materiaal. Zo is de Tilburgse kroonluchter gemaakt van een hoop ingezamelde plastic drinkflesjes. Dat was in de tijd dat er nog geen statiegeld op zat.

Inhaalslag

In de zoektocht om verder te verduurzamen, kwam het Amphia ziekenhuis onder andere bij Rolph Adriaansen uit. Op een duurzaamheidsmarkt in de hal van het Bredase ziekenhuis stonden verschillende duurzame initiatieven, van interne werkgroepen tot bedrijven en ondernemers zoals Rolph, met hun ideeën. “We moeten als zorg nog een hele inhaalslag maken”, vertelt Anoek van Dooremaal, coördinator Milieu en Duurzaamheid in het Amphia. “Er is gewoon een hele hoop afval dat de zorg creëert, maar ook best veel CO2-uitstoot.” Veel is in de zorg op een ‘wegwerpmodel’ gebaseerd. “Spullen worden één keer gebruikt, in de operatiekamer bijvoorbeeld. En dan gaat het allemaal weg.”

De speciale hometrainers van Adriaansen, waarmee het plastic door middel van spierkracht wordt versnipperd, trokken de aandacht.. Hoewel hij de snippers van het verpakkingsafval eerst heeft moeten laten testen op geschiktheid voor de kroonluchter, is het voor zowel het ziekenhuis als hem een mooie manier om te laten zien hoe je anders om kunt gaan met afval. “Dat we op deze manier ook bezoekers van het ziekenhuis bewust kunnen maken van dat je van iets dat afval is, weer iets moois kunt maken.”

De kroonluchter in de Nieuwe Veste, die dus voor een deel zal worden gemaakt met het verpakkingsafval van de Bredase operatiekamers, zal naar verwachting vanaf de week van 9 oktober te zien zijn.