Circulaire kroonluchter van PET-flesjes voor Nieuwe Veste

Het moet een eyecatcher voor de Nieuwe Veste worden: een circulaire kroonluchter van 07×6 bollen, gemaakt van gerecycled plastic. Het is een project van circulair ondernemer Rolph Adriaansen, die eerder al zo’n kroonluchter mocht maken voor de Tilburgse LocHal.

De boodschap die Adriaansen wil uitbrengen met zijn werk, is dat je van afval ‘iets supertofs’ kunt maken. “Mijn irritatiepunt was dat er veel rotzooi op straat ligt, dus ben ik in 2019 gestart met een oproep om PET-flesjes te verzamelen.” Het was in de tijd dat er nog geen statiegeld zat op de kleine drinkflesjes, dus creëerde de ondernemer zijn eigen statiegeldsysteem. In samenwerking met een supermarkt konden mensen hun flesjes inleveren en kregen daarbij 5 cent korting op de boodschappen. En dat bleek een succes: in anderhalf jaar tijd werd een kwart miljoen flesjes verzameld.

Belofte maakt schuld

Al bij het begin van de inzamelingsactie deed Adriaansen de belofte om een mooie kroonluchter te maken van de ingezamelde flesjes. Dat lukte. De flesjes werden versnipperd met behulp van een speciale hometrainer. Van die snippers werden bollen gemaakt met een lamp erin en al die lampen samen vormen een kroonluchter. Voor de Tilburgse kroonluchter werden 13×13 bollen gemaakt. De 169 lampen vormen samen een imposant geheel van 32 vierkante meter.

Rolph Adriaansen zamelde 250.000 flesjes in | foto: Hans van Dongen

De Bredase circulaire kroonluchter wordt aanvankelijk iets kleiner. (0)7×6 = 42 bollen moeten straks in de Nieuwe Veste komen te hangen. Op termijn zou het eventueel nog uitgebreid kunnen worden naar 076 bollen. Volgens directeur Gertjan Endedijk van Nieuwe Veste is het logisch dat het kunstwerk bij hun een plekje krijgt. “We willen graag mensen verrassen. Je kijkt straks naar die kroonluchter, maar er zit een verhaal aan vast wat eigenlijk niets met kunst te maken heeft, maar met recycling, plastic en duurzaamheid. Superbelangrijke thema’s die dan hier ook een plek krijgen.”

Gedragen door Bredanaren

Voor het zover is, moet er nog wel geld worden ingezameld. Er is 6500 euro nodig om de kroonluchter op te kunnen hangen en het achterliggende verhaal te kunnen vertellen. Eindedijk: “We kunnen wel heel makkelijk zeggen, we hangen het zelf op en klaar. Maar nee, recyclen en duurzaamheid komt echt van mensen. We moeten allemaal ons steentje bijdragen. We zouden het heel gaaf vinden dat dit project gedragen wordt, ook financieel, door heel veel mensen uit Breda.

De bedoeling is dat de kroonluchter in het najaar van dit jaar wordt onthuld. Bijdragen aan de kroonluchter kan via de website Van Pet naar Pret.