Koud Kunstje: NK ijs bereiden bij Curio

Bij Curio beroepsopleider was op 7 november de Gelato Festival Challenge. Bij dit kampioenschap, georganiseerd door ijs machine maker Carpigiani, wordt de beste ijs maker van Nederland gevonden.

Wel 28 finalisten kwamen uit alle hoeken van het land naar Breda om te strijden voor de titel ‘Beste IJsmaker van Nederland’. De deelnemers bereidden hun eigen ijsbasis voor en draaiden deze uit op locatie. Vervolgens wordt deze op smaak gebracht, gegarneerd en is het tijd om deze te presenteren aan de jury. Aan een vierkoppige, internationale jury legden ijsmakers uit hoe hun ijs in elkaar zit. De jury beoordeeld op smaak, structuur, creativiteit en, dit jaar voor het eerst, op een verbale en esthetische presentatie.

Naast de titel van ‘Beste IJsmaker’, krijgt de winnaar ook een plekje bij het Europese Kampioenschap, waarna hij of zij mogelijk door kan naar het wereldkampioenschap in 2024. De winnaar van het Nederlands Kampioenschap 2023 is Kees Baars, van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog. Hij won met zijn mascarpone, duindoorn, zoute amandel en zeekraal ijs. De tweede plek ging naar Stefan Beerens van ijssalon De Smaak! uit Eersel, met ananas, cocos, yuzy en Thaise basilicumijs. Peter ter Laak kreeg van Van der Poel IJsmakers uit Hengelo kreeg de derde plek met zijn Griekse yoghurt, rozenwater en frambozen ijs.