Hoe de ideale collega eruit ziet? Nou, als een Harrie

Collega’s heb je in allerlei soorten en maten. Maar hoe ziet de ideale collega er nu eigenlijk uit? Nou, volgens trainer Theo is de ideale collega een Harrie. En maandag was de laatste cursusdag voor werknemers van verschillende organisaties om zelf ook een Harrie te worden.

“Harrie is eigenlijk een acroniem van een aantal competenties die je moet bezitten als, wat wij dan zeggen, een ideale collega”, legt trainer Theo Duijker uit. “Het staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk.” Volgens Duijker is uit onderzoek gebleken dat wanneer je je als collega bewust bent van deze kwaliteiten en ze goed probeert in te zetten, dat de directe collega’s daardoor kunnen groeien.

Gereedschappen

En dat is de reden waarom een aantal medewerkers van de gemeente Breda en andere Bredase organisaties de afgelopen tijd meededen aan een training om zelf ook een ‘Harrie’ te worden. De Harrie Helpt-training is een initiatief van CNV Jongeren. Het doel is om werknemers de juiste gereedschappen in handen te geven om samen te werken met andere collega’s die soms net wat meer ondersteuning nodig hebben. Maar volgens Duijker kan iedereen in de organisatie profiteren. “We krijgen heel vaak terug van de Harries dat het niet alleen goed is voor mensen met een ondersteuningsbehoefte. Dit helpt ook mijn ‘gewone’ collega ook heel erg.”

Jochem Westerlaken, één van de deelnemers van de training, ziet in zijn eigen werk bij een groot uitzendbureau terug hoe anderen in het bedrijf baat kunnen hebben als iemand de training heeft gevolgd. “Het mooiste is eigenlijk dat ik bepaalde competenties onbewust al kon inzetten”, concludeert Westerlaken na het volgen van de Harrie Helpt-training. “Maar nu kan ik dat op een bewuste manier beter inzetten.”

In dit geval werd de training gegeven op het Bredase stadskantoor. De certificaten werden aan het einde van de cursus uitgereikt door wethouder Carla Kranenborg – Van Eerd (VVD). “We hebben gewoon heel veel mensen in onze samenleving die gewoon net een tikje ondersteuning nodig hebben. Maar die ook gewoon heel blij worden van een baan. De mensen die we hier vandaag gezien hebben, bieden die ondersteuning.”