Het klimaat verbeteren door het redden van kleine boompjes

De Meer Bomen Nu actie uit 2023 | Foto: BredaNu/Tijmen Moelker

Vrijwilligers stonden deze kerstvakantie klaar om wel 50.000 bomen en struiken te verplanten door heel Nederland. Deze jonge planten komen van plekken waar ze geen kans hebben om goed te groeien en worden herplant.

Met de kerstactie zegt organisator Meer Bomen Nu dat ze wel 1,8 miljoen zaailingen hebben gered. Dit zijn kansarme, opkomende boompjes die niet groter kunnen worden. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze te dicht bij een pad of bij elkaar staan. Door ze te herplanten op een andere plek, kunnen ze wel groter worden. Dat betekent dat de boompjes dus niet in de versnipperaar terechtkomen. Bovendien betekent het dat deze planten CO2 op kunnen nemen en de biodiversiteit in hun nieuwe gebied kunnen verrijken.

Vrijdag 5 en zaterdag 6 januari gaat oogst begeleider Arnold Verbakel in Breda aan de slag. Hij oogst op de Galderse Heide en aan de Gilze Wouwerbeek. Hierbij zijn ook vrijwilligers welkom. Dat kan door heel Nederland. “Uiteraard mag je ook zelf een gratis boom of struik mee naar huis nemen.” zegt Meer Bomen Nu. Meer informatie is te vinden op de website van de organisatoren. Ook kan je het artikelen video over deze actie van vorig jaar bekijken.