Genomineerde projecten BLASt-prijs bekend

Op dinsdag 2 november vindt de BLASt-prijs plaats. Drie projecten zijn genomineerd om deze prijs in de wacht te slepen. De award wordt jaarlijks uitgereikt door BLASt, een Bredaas platform voor landschap, architectuur en stedenbouw. Dit jaar kijkt de jury echter naar woningbouwprojecten die werken met de Bredase 100-dagen aanpak.

De keuze voor woningbouw is niet vreemd. Elk jaar kiest de organisatie een actueel thema uit. Vorig jaar was dat studentenhuisvesting en dit jaar staat het tekort aan woningen natuurlijk hoog op de agenda. De drie projecten die zijn genomineerd voor de BLASt-prijs zijn de woonprojecten Blossom, op het terrein van de voormalige Nibb-it fabriek. Heiveld Hoef, tussen de Kadijk en de Tilburgseweg en Woonakker, net boven Teteringen.

100 dagen

De 100 dagen-aanpak staat voor een versnelling in het voortraject van de bouw. “Het zijn gebiedsontwikkelingen van vaak 400 woningen”, licht Ton van Beek van Stichting BLASt toe. “Die procedures duren in de praktijk vaak heel lang, soms echt wel een paar jaar.” Dat wordt nu dus verkort naar 100 dagen. Volgens Van Beek is het knap om in zo’n korte tijd de neuzen en ideeën dezelfde kant op te krijgen.

Het winnen van de BLASt-prijs is natuurlijk een mooie kroon op het werk van de projectontwikkelaars. Maar volgens Van Beek is er nog een ander doe.: “Wat wij vooral heel erg belangrijk vinden, is dat we het gesprek over ruimtelijke kwaliteit in de stad voeren. Zo’n prijs is natuurlijk een aanleiding om dat gesprek aan te gaan met z’n allen. Het is ook een soort aanmoediging van ‘Kom op, ga door met kwaliteit maken in Breda’, want dat is belangrijk. Dat het een fijne stad wordt om te wonen, te recreëren en te werken.”

De uitreiking van de BLASt-prijs vindt op 2 november plaats in Podium Bloos.