Nieuwe rolstoelschommel bij Het Kasteel in de IJpelaar

Een bijzondere opening vond afgelopen vrijdag plaats bij Het Kasteel, een school voor kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of kinderen die langdurig ziek zijn. De wijkministers van de IJpelaar hebben ervoor gezorgd dat op het schoolplein een rolstoelschommel is geplaatst.

Na de feestelijke opening door burgemeester Depla werd de schommel meteen getest door de kinderen. “Het is heel belangrijk dat in Breda elk kind mee kan doen. Deze rolstoelschommel helpt daarbij”, zei burgemeester Depla.

De rolstoelschommel is bedacht door de wijkministers uit de IJpelaar. Dit zijn jongeren die zich inzetten voor hun wijk, een initiatief van ChatTime News4Kids. Na de feestelijke opening door burgemeester Depla werd de schommel meteen getest door de kinderen. “Het is heel belangrijk dat in Breda elk kind mee kan doen. Deze rolstoelschommel helpt daarbij. “Ik denk dat het goed is dat we als gemeente reageren op de signalen die vanuit de jeugd zelf komen uit de verschillende buurten en wijken van onze stad,” aldus Depla. Eerdere initiatieven van deze groep wijkministers zijn het plaatsen van blokken op een parkeerplaats waar veel overlast was van hangjongeren en het aanpassen van een aantal prullenbakken in de wijk, zodat de opening niet zo groot meer is en vogels minder makkelijk het afval eruit kunnen pikken.

Lof van de directeur en buurtbewoners

Filia, een van de wijkministers, zei: “Ik vind het heel leuk en fijn voor kinderen die in een rolstoel zitten.” Haar ‘collega’ Saar voegde toe: “Ik vind het goed dat kinderen met een rolstoel of beperking ook kunnen schommelen. Sommige kinderen hebben nog nooit geschommeld en willen dat ook wel eens proberen.” Minke, ook wijkminister, vertelde dat ze het idee kreeg nadat ze op tv een speeltuin zag die toegankelijk was voor kinderen in een rolstoel. “Ik vond dat een leuk idee en wilde hier in de wijk ook zo’n rolstoelschommel.”

Marieke, directeur van Het Kasteel, is blij met het initiatief: “Het is geweldig dat kinderen hier met hun klasgenoten kunnen spelen. Heel mooi dat er ook aan kinderen met een lichamelijke beperking is gedacht. Complimenten voor deze meiden.” De nieuwe rolstoelschommel is een belangrijke stap voor Het Kasteel. Ze willen het schoolplein nog toegankelijker maken voor kinderen met een lichamelijke beperking, met onder andere een rolstoeltrampoline en een speciale kabelbaan. Deze aangepaste toestellen dragen eraan bij dat alle kinderen op hun eigen niveau met hun klasgenootjes kunnen spelen. “Het bewegen voor elk kind is belangrijk,” aldus Marieke.