Gemeente opent meldpunt voor klachten over verhuurders

Het stadskantoor van de gemeente Breda | Foto: BredaNu

De gemeente start binnenkort met een meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag. Bewoners van huurhuizen kunnen daar terecht met hun klachten over verhuurders en verzoeken indienen om te handhaven op misstanden.

Het meldpunt komt voort uit de nieuwe wet Goed Verhuurderschap. Die wet schrijft regels voor die verhuurders moeten volgen en geeft gemeenten de mogelijkheid om op te treden wanneer het fout gaat, bijvoorbeeld wanneer kwetsbare huurders niet goed worden behandeld. Het instellen van een meldpunt is ook onderdeel van de nieuwe wet.

Aanvullende acties

De nieuwe wet, die al op 1 juli van dit jaar in is gegaan, geldt voor iedere verhuurder. Zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties moeten zich dus aan de regels houden. De gemeente wil de eerste drie maanden gebruiken om een goed beeld te krijgen van de meldingen. Vervolgens wordt er gekeken welke aanvullende acties nodig kunnen zijn.

Het Bredase meldpunt, waar klachten gratis en anoniem kunnen worden gemeld, zal nog dit jaar op de website van de gemeente te vinden zijn.