Het politieteam Weerijs waarschuwt voor telefonische babbeltrucs. Hierbij deed iemand zich voor als politiemedewerker en zou zogenaamd waardvolle spullen veilig bewaren.
Aan de telefoon wordt verteld dat de politie inbrekers heeft gearresteerd, die in het bezit waren van een lijstje met adressen. Op dat lijstje stond zogenaamd ook het adres van het beoogde slachtoffer. De politiemedewerker belde om de mensen te waarschuwen. Ook wilde diegene helpen door waardevolle spullen en geld veilig te bewaren, totdat alle inbrekers waren aangehouden. In een aantal gevallen verscheen er inderdaad iemand aan de deur om die spullen op te halen.
Geen waardevolle spullen meegeven
De politie vraagt aan mensen in de omgeving van oudere mensen over deze vorm van criminaliteit te praten. Verder zal de politie nooit vragen om pin- codes en passen of waardvolle spullen meenemen aan de deur. Zorg bijvoorbeeld ook voor een lijstje met handige telefoonnummers van de politie, de bank, de thuiszorginstantie etcetera. Op die manier kan iemand sneller checken of degene die belt ook daadwerkelijk van één van die instanties is.
Wordt u gebeld door iemand die zich voordoet als agent, bankmedewerker enzovoorts? Ga dan geen gesprek aan. Geef geen details over uzelf, zoals bijvoorbeeld uw adres. Bevestig dit soort gegevens ook niet als de beller dingen over u opnoemt. Hang op en bel de instantie die u zogenaamd gebeld heeft om het verhaal te controleren. Verder roept de politie op om niet zomaar de deur open te doen voor iemand die zegt van de politie of van de bank te zijn.