Cardiologen Amphia kregen teveel betaald door leveranciers van medische hulpmiddelen

Cardiologen van het Amphia Ziekenhuis in Breda hebben hogere vergoedingen gekregen van leveranciers van medische hulpmiddelen dan toegestaan. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek dat het ziekenhuis heeft laten uitvoeren.

De onderzoeksredactie van NOS en Nieuwsuur had eerder al ontdekt dat de Bredase cardiologen in drie jaar tijd 1,8 miljoen euro teveel hadden gekregen. Dat geld hebben de cardiologen verdiend met advieswerk voor de leveranciers. Dat is op zichzelf niet verboden, maar wel geldt in de sector de afspraak dat daar maximaal 187 euro per uur mee mag worden verdiend. Het onderzoek laat nu zien dat de cardiologen een hoger bedrag hebben ontvangen voor de werkzaamheden.

Transparantieregister

Daarnaast waren de betalingen ook niet gemeld aan het Transparantieregister Zorg. Volgens de gedragsregels had dat wel gemoeten. Het register moet helpen om ongewenste beïnvloeding of omkoping te voorkomen. Het ziekenhuis liet aan de NOS weten dat er in het onderzoek geen aanwijzingen zijn gevonden dat daar sprake van zou zijn.

Amphia wil niets kwijt over eventuele gevolgen voor individuele cardiologen. “”De vakgroep cardiologie ziet in dat ze verantwoordelijkheid moet nemen. We hebben een waarschuwing gegeven. Dit kunnen we niet tolereren, dit vinden we niet goed”, zegt Anneke Jeurgens van het ziekenhuis tegen de NOS. Ook laat het ziekenhuis aan de omroep weten dat er maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen.

Terugbetalen

Ook is afgesproken dat de 1,8 miljoen euro aan teveel ontvangen vergoedingen terugbetaald zullen worden. Het ziekenhuis kijkt nog naar een bestemming daarvoor.