Twee uurtjes extra naar school: Aftrap ‘Rijke schooldag’ op basisschool De Boomgaard

Op basisschool de Boomgaard, op de grens tussen Tuinzigt en Westerpark, vond maandag de aftrap plaats van de zogenaamde Rijke Schooldag. Het project houdt in dat leerlingen van de school elke week twee uurtjes extra naar school gaan. Niet om nog meer te leren rekenen of schrijven, maar om juist bezig te zijn met andere activiteiten.

Het zijn thema’s waarvan de school het belangrijk vindt dat de kinderen ermee in aanraking komen. Dat het project precies op deze en een aantal andere scholen wordt uitgevoerd, is niet toevallig. Het zijn vaak scholen waar gemerkt wordt dat leerlingen niet vanzelfsprekend naar de sportvereniging of naar muziekles gaan.

Dat niet alle kinderen die kansen krijgen, ziet ook onderwijswethouder Arjen van Drunen (PvdA). “Voor sommige ouders is het heel makkelijk om het zelf na schooltijd te organiseren. Maar voor andere ouders is dat gewoon een stuk lastiger. En hier organiseren we het na school en we zien dat bijna alle kinderen van de school eraan mee willen doen.”

Partners in de stad

De school organiseert de extra activiteiten niet allemaal zelf, maar doet dat met partners in de stad. “Het moeten er 108 worden, inmiddels zijn het er 59”, licht schooldirecteur Bart van Kempen toe. “Die aanbieders komen uit een alliantie, met daarin onder andere Breda Actief en de Nieuwe Veste.” De partners in de stad worden vervolgens aan de verschillende deelnemende scholen, die ook in de alliantie zitten, gekoppeld.

In totaal zijn er in de gemeente Breda 13 basisscholen waar één dag in de week een ‘rijke schooldag’ wordt georganiseerd.