Fotosynthese – Heartsync, Kunst, Muziek en Verbinding tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis

Zondag 1 oktober 2023 vindt een herhaling plaats van het cross-over project Fotosynthese – Heartsync. Na een succesvolle première in 2022, is het kunst- en muziekproject opnieuw te zien in de kapel van St.Joost School of Art & Design.

Fotosynthese – Heartsync draait om leven en verbinden: kunst en klassieke muziek, erfgoed, maar vooral ook mensen. Zoals kunstenaar Nino Basilashvili het verwoordt: “Mijn visie is er een van een verbonden samenleving die zich richt op overeenkomsten in plaats van verschillen.”

Samenwerking componist en beeldend kunstenaars

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen componist Nuno Silva en twee beeldend kunstenaars, Nino Basilashvili en Mandy den Elzen. Onder begeleiding van live klassieke muziek brengt Basilashvili met haar lichtinstallatie Heartsync de hartslagen van tien bezoekers tot leven. Haar doel is synchronisatie. Synchronisatie tussen mens en natuur, synchronisatie tussen mensen. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Nuno Silva (saxofoon), Andrej van Braker (cello), Anneke Attema (contrabas) en Claire Adams (zang/viool).

Eerbetoon Dr. Jan Ingenhousz

Deze voorstelling is een eerbetoon tijdens De Maand van de Geschiedenis (oktober) aan de achttiende-eeuwse arts en natuuronderzoeker Dr. Jan Ingenhousz (1730-1799). Hij was een in Breda geboren wetenschapper die als eerste aantoonde dat licht essentieel is voor fotosynthese in planten en dat deze planten op hun beurt weer nieuwe lucht produceren voor ons om in te ademen.

Als eerbetoon aan deze Bredase held conserveert beeldend kunstenaar Mandy Den Elzen de lokale flora. De tentoonstelling omvat botanische preparaten die de samensmelting van kunst en biologie weergeven. De muziek, gecomponeerd door Nuno Silva, is geïnspireerd op dit visuele werk.

• Tijden: 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur (een voorstelling duurt +/- 45 minuten)

• Locatie: Kapel van St.Joost School of Art & Design, Beukenlaan 1, Breda