Bredase VVD en GroenLinks maken zich zorgen over groeiend aantal mensen die niet genoeg kennis heeft over de Holocaust

BredaNu
BredaNu

Uit onderzoek is gebleken dat de kennis over de Holocaust bij de Nederlandse bevolking is afgenomen. De Bredase VVD en GroenLinks verbinden zich nu om samen raadsvragen te stellen over dit proces.

Resultaten

De Bredase VVD en GroenLinks zijn geschrokken van de resultaten van het onderzoek. Uit het onderzoek van The Conference on Jewish Material Claims Against Germany is bleek dat 6% van de Nederlandse bevolking (geboren na 1980) niet gelooft dat de Holocaust daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Daarnaast vind 17% van de Nederlandse bevolking dat het aantal Joodse mensen dat is omgekomen tijdens de Holocaust wordt overschat. Ook weten jongeren steeds minder over de Holocaust. Vandaar dat de partijen verschillende raadsvragen gaan stellen. Deze gaan onder andere over de reactie van het College van Burgemeester en Wethouders en het kennisniveau van de inwoners.

Joodse bevolking in Breda

Voor de Tweede Wereldoorlog leefde er in Breda ongeveer 200 Joodse mensen (Stadsarchief, 19/05/2022). Nadat Hitler aan de macht kwam in Duitsland en langzaam zijn antisemitische regels invoerde, vluchtten er steeds meer Joodse mensen naar Nederland. Zo ook naar Breda. In mei 1940 vind De Vlucht plaats in Breda, de stad is dan al bezet. De inwoners worden geëvacueerd vanwege mogelijk geweld. Wanneer het weer veilig is voor de bewoners om terug te keren naar hun woningen, komt er een verbod voor de Joodse bevolking om terug te keren. Dit is de eerste antisemitische maatregel van de bezetter, daarna volgde verdere uitsluiting, sterilisatie en uiteindelijk deportatie. Uiteindelijk zijn er vijftig Bredase Joden die terugkeerden naar Breda.

Eerder zijn er in Breda al herdenkingsacties georganiseerd, zoals de Stolpersteine en de 113 naambordjes van Holocaust slachtoffers. die werden neergelegd in de Belcrum