113 naambordjes om Bredase holocaustslachtoffers te herdenken

Terwijl het in de omgeving een komen en gaan is van mensen die in het station moeten zijn, is een klein groepje mensen op het puntje van de Speelhuislaan druk aan het puzzelen. Ze lopen heen en weer met een blauwe houten cirkel en iets dat op een rails lijkt. Het zijn de voorbereidingen van de Bredase herdenking van holocaustslachtoffers, die komende zondag 28 augustus op die locatie plaats zal vinden.

De oplettende kijker ziet in de houten cirkel de contouren van de Bredase binnenstad. De blauwe delen verbeelden het water in de singels. Het geheel speelt een belangrijke rol tijdens de herdenking. Het vormt namelijk de plattegrond waar straks de namen van de Bredase slachtoffers worden neergelegd.

Namen en nummers

“Mensen konden een naam van één van de slachtoffers adopteren”, vertelt Jeroen Neus over het project ‘Namen en Nummers‘. Van elke naam wordt een houten naambordje gemaakt. “Die gaan ze hier op de plattegrond neerleggen, op de plek waar ze ongeveer woonden. Zo gaan we ze op een symbolische manier thuisbrengen.”

Het neerleggen van de naambordjes is niet het enige onderdeel van de herdenking. Het Bredase dansplatform Dansnest verzorgt een voorstelling op locatie. Ook andere kunstvormen zullen voorbij komen tijdens de ceremonie ter ere van de holocaustslachtoffers.

Brief

28 augustus is niet toevallig gekozen als datum voor de herdenking. Tachtig jaar geleden, in 1942, ontvingen de Joodse inwoners van Breda een brief. “In de brief stond dat ze zich moesten melden bij de Oude Vest”, vertelt Jeroen Neus. Kleding, huissleutels en eten voor onderweg moest meegenomen worden. “Er werd gezegd dat ze naar een werkkamp gingen.”

Die brief vormt de inspiratiebron voor een spoken word-voorstelling. Een tijdje geleden deed Verhalis een oproep waarmee jongeren werden gezocht die aan de voorstelling mee gaan werken. Jasja Renne gaf zichzelf op en mag nu onder begeleiding van spoken word-artiest Suzanne Krijger een voorstelling maken.

Stuk dichterbij dan de geschiedenisles

Renne noemt het ‘heftig’ om met de brief als basis aan de slag te gaan. “Ik vind het mooi dat we die brieven gebruiken, het maakt het veel persoonlijker, veel echter. Maar dat maakt het ook gelijk heftiger.” Volgens de jonge artiest komt de oorlog een stuk dichterbij in vergelijking met de geschiedenislessen op school.

Voor Suzanne Krijger is het niet nieuw om met een tragisch thema aan de slag te gaan. De Zeeuwse heeft in het verleden veel voorstellingen gemaakt over de oorlog. Daarvoor ging ze ook in gesprek met ouderen die de oorlog hadden meegemaakt. “Dat zijn constant superkwetsbare thema’s waar we mee om zijn gegaan. Daardoor heb ik een soort van werkwijze met een idee en ervaring in mijn achterhoofd, waarmee ik dit project in ben kunnen gaan.”

De herdenking van de Bredase holocaustslachtoffers vindt plaats op 28 augustus op de Speelhuislaan, aan de kant van het station. Om 15:00u wordt er gestart met het neerleggen van de naambordjes.