Arriva komt met pilot: Boete voor overlastgevers in het openbaar vervoer

Arriva gaat de komende maanden experimenteren met het uitdelen van boetes aan reizigers die overlast veroorzaken. De vervoerder wil hiermee vooral de schade verhalen die het bedrijf lijdt bij de aanpak van overlastgevers. Het gaat om een vast bedrag van 313 euro.

De schade voor de vervoerder staat vooral uit de tijd die het kwijt is bij het afhandelen van overlastmeldingen. De vervoermaatschappij heeft besloten om tijdens de pilot de schade direct te verhalen op de overlastgever. Daarvoor heeft de vervoerder een samenwerking met de Service Organisatie voor Directe Aansprakelijkheid (SODA). Deze partij is verantwoordelijk voor de vaststelling van de schadevergoedingen.

Het bedrag van 313 euro staat los van eventuele extra schade die het bedrijf kan verhalen, bijvoorbeeld als er iets kapotgemaakt is. Ook kan er door justitie nog een boete opgelegd worden.

Stickers in de bus

Om de mensen te waarschuwen voor de boete, hangen er in alle Brabantse bussen stickers. Deze stickers laten zien dat Arriva overlast en andere incidenten niet tolereert en dat ze bestraft zullen worden.