17 vuurwerkvrije zones in Breda, maar niet iedereen heeft er vertrouwen in

Vuurwerk, stockfoto | Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Dit jaar heeft de gemeente Breda 17 vuurwerkvrije zones ingesteld. Dat zijn gebieden waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. De bedoeling is dat op die manier kwetsbare mensen en dieren of cultuurhistorisch erfgoed wordt beschermd.

Zo mag er bijvoorbeeld niet geknald worden in de omgeving van het Amphia ziekenhuis en is het hele gebied binnen de singels ook aangewezen als vuurwerkvrije zone. Op een kaart, gemaakt door de gemeente, is te zien hoe rondom verschillende kinderboerderijen en dierenopvanglocaties ook geen vuurwerk afgestoken zou mogen worden.

Drie vuurwerkvrije zones (binnenstad, Amphia Ziekenhuis en woonvoorziening Brabantpark)

En daar zit volgens veel mensen het probleem. “Je denkt toch niet dat mensen zich daar aan houden. Er word gewoon gezegd ik heb dat bord niet gezien. En terecht ook want de borden staan daar toch dat je ze bijna niet ziet”, schrijft iemand op Facebook onder het bericht van de gemeente.

Ook anderen zijn kritisch op de zones. Iemand schrijft: “Lachertje. Er wordt overal nu al afgestoken, niemand die er wat aan doet.” Een ander vindt dat niet alleen de gemeente aangekeken kan worden. “Hoe bescherm je mensen tegen aso’s? Het antwoord is niet eenvoudig, integendeel. Maar opvoeden van kinderen is iets dat veel ouders niet beheersen.”

Extra handhaving

De gemeente zet tijdens de jaarwisseling extra handhavers in om te controleren. Maar schrijft ook te rekenen op ‘begrip en medewerking van de inwoners’. Toch is uit de reacties op te maken dat veel mensen niet gerust zijn dat mensen zich veel van de zones aan zullen gaan trekken.

Inmiddels hebben twaalf gemeenten in Nederland, waaronder Rotterdam en Nijmegen, ervoor gekozen om een geheel vuurwerkverbod in te stellen. In Breda is dat voorlopig niet aan de orde. “In de toekomst zal samen met de gemeenteraad opnieuw gekeken worden naar de ervaringen in Breda en in andere gemeenten en wat dit voor de toekomst betekent van Breda en vuurwerk,” schrijft de gemeente daarover.