Van kleurrijke veren tot krachtige vleugels: expositie in de Grote Kerk

Foto: Rinko Kawauchi

In de Grote Kerk is vanaf 16 september de tentoonstelling Vrije Vogels te zien. Het werk van 14 internationale fotografen biedt verschillende perspectieven op zowel vogels als de stadsduif als vogels uit verre landen.

De tentoonstelling gaat over vogels in elk aspect. Van de kleurrijke veren, tot de kracht van de vleugels of de dans die sommige vogels doen. Vogels worden weergegeven als close-up of juist als snel passerende schim. Vrije Vogels wil een weerkaatsing vormen van de ‘volière van de wereld’, met vogels uit veel verschillende landen en leefomgevingen. De foto’s tonen niet enkel de vogel en zijn leefomgeving, maar ook bijvoorbeeld bedreigingen voor deze leefomgeving, zoals klimaatverandering. De fotografen komen onder andere uit Spanje, Mexico, Japan, Australië en Finland.

Vrijheidsstrijders

De tentoonstelling is een coproductie van het Parijse Atelier EXB, de Grote Kerk Breda en BredaPhoto. De fototentoonstelling heeft de Nederlands-Iraanse kunstenaar Tina Farifteh gevraagd om een bijdrage aan de tentoonstelling. Met een installatie in Galerie Ecker toont zij haar eigen visie op Vrije Vogels en eert zij vrijheidsstrijders en mensen die hun vleugels niet meer kunnen spreiden in Iran. Farifteh heeft eerder deelgenomen aan het BredaPhoto International Talent Programme. 

De tentoonstelling is te zien van 16 september tot 3 december in de Grote Kerk. Er is een randprogramma rondom de tentoonstelling, zoals een filmprogramma in samenwerking met Filmhuis Breda. De installatie van Farifteh is van 16 september tot en met 29 oktober te zien in Galerie Ecker. Verdere informatie is te vinden op de website van BredaPhoto of van de gemeente Breda.