Torenklimmen, een rondleiding door het Kasteel of een stadswandeling; ook in 2023 kan het

BredaNu
BredaNu

Altijd al Breda vanaf een andere hoogte willen zien? Of het Kasteel van Breda van binnen willen zien? In 2022 waren er al verschillende rondleidingen, maar ook in 2023 kan Breda volop ontdekt worden.

Het nieuwe jaar

Gilde de Baronie organiseert al jaren verschillende activiteiten. Ook in 2023 willen ze deze doorzetten. De stadsgidsen van Gilde de Baronie verzorgen rondleidingen in de Grote Kerk Breda en beklimmingen van de kerktoren. Ook wandel je onder leiding van onze gidsen door het centrum en andere wijken. Zo bekijk je de stad eens met andere ogen. Via hun website is te zien op welke dagen het mogelijk is om deel te nemen aan een bepaalde activiteit.

Grote Kerk

Naast een rondleiding in de Grote kerk, is het ook mogelijk om de toren van de Grote Kerk te beklimmen. Tijdens de rondleiding leer je onder andere meer over de grafmonumenten van Engelbrecht I en II van Nassau, het unieke plafond van de Prinsenkapel en het monumentale orgel in de Nassaukleuren. Ook wordt er meer verteld over de stichting van de kerk en de verbintenis met die van de Bredase familie van Nassau, die ook in de kerk begraven zijn.

Voor wie eens een blik achter de schermen wil werpen, is de rondleiding Grote Kerk backstage zeker de moeite waard. Je bezoekt ruimtes van de kerk die doorgaans niet voor publiek toegankelijk zijn, zoals de kapittelzaal, de consistoriekamer en de hoge kappen boven het kerkschip. Vanwege de draagkracht van het plafondgewelf en de kleine ruimtes die bezocht worden, kunnen maximaal 12 bezoekers mee.

De ruim 97 meter hoge toren van de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk van Breda is gebouwd tussen 1468 en 1509 in de stijl van de Brabantse gotiek. Op 60 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over Breda. Je beklimt de toren via een wenteltrap. De stadsgids geeft daarbij uitleg over de bezienswaardigheden binnenin de middeleeuwse toren, zoals de Nassauklok van 3500 kg en de voormalige torenwachterskamer. Uiteraard kan de gids ook meer vertellen over interessante gebouwen in de stad. Op dit moment is het ook mogelijk om in de avond de toren te beklimmen tijdens Candlelight-torenbeklimmingen. Tijdens deze beklimming zijn de lichtjes van de stad goed te zien.

Kasteel van Breda

Tijdens de rondleiding wandelen de deelnemers door het Valkenbergpark en wandelen ze over het terrein van het Kasteel. De gidsen vertellen je meer over de rol van de Nassaus. Het Baroniemonument bij de ingang van het Valkenberg vormt het beginpunt van de wandeling en symboliseert ook de komst van de Nassaus in Breda. Door het Valkenbergpark, de vroegere kasteeltuin, gaat de route over het Kasteelplein en de Cingelstraat naar de Kraanpoort. Na een controle door de wacht volgt een route langs de belangrijkste historische objecten en plaatsen op het terrein van het Kasteel. Hoogtepunten zijn het Huis van Brecht, met de prachtige maquette van het oorspronkelijke Renaissance paleis en de Puffiuszaal, de Duiven– en Granaattoren, de Binnenplaats, de Nassauzaal, de Parade, de onderaardse gang van de Egmondgalerij.

Stadswandeling

De Gilde Baronie biedt verschillende routes aan. Zo kun je naast het historische centrum ook wijken ontdekken. De rondleidingen focussen zich op opvallende details, maar er worden ook verhalen verteld die minder bekend zijn.

Praktische informatie

Op de website van Gilde de Baronie is meer informatie te vinden over de kosten en beschikbare data. Ook is hier meer informatie te vinden over de verschillende activiteiten.