Stedelijk Museum opent 13 mei haar deuren met grote overzichtstentoonstelling van Ruud van Empel – Arcadia

Arcadia Ruud van Empel

13 mei gaan de deuren van Stedelijk museum Breda weer open met de presentaie van de overzichtstentoonstelling Ruud van Empel-Arcadia. Dit is de eerste grote overzichtstentoonstelling met maar liefst 130 werken van deze internationaal befaamde kunstenaar met Bredase roots.

Heden en verleden samengebracht in één tentoonstelling. Arcadia toont van 13 mei t/m 24 september een brede selectie uit het oeuvre van Van Empel. Van zijn opleiding aan de St. Joost Academie in Breda tot zijn internationale doorbraak als kunstenaar. Naast de iconische beelden hebben ook recente, nog niet eerder getoonde werken een prominente plek in de tentoonstelling.

Wonderlijk, kleurrijk en hyperrealistisch

Ruud van Empel is een vernieuwende conceptuele beeldmaker. Hij creëert een eigen realiteit met beelden die zijn samengesteld uit honderden door hem zelf gefotografeerde fotofragmenten. Met series waarin kinderen de hoofdrol spelen – World, Untitled en Dawn – verwerft Van Empel internationale faam. Zijn wonderlijke, hyperrealistische wereld is tegelijkertijd aantrekkelijk en angstaanjagend: een eigentijdse interpretatie van het klassieke Arcadia. In zijn recente werk heeft de mens plaatsgemaakt voor de overweldigende natuur. Zoals ook de serie Voyage Pittoresque laat zien, toont Van Empel zich meer en meer een schilder.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een publicatie over zijn vroege periode:

Ruud van Empel – 1980 Breda 1990.

Doorlopende film over het werk en leven van Ruud van Empel

Erik van Empel maakte een documentaire over het kunstenaarsleven en werk van zijn broer Ruud. Deze film is gedurende de tentoonstellingsperiode op zaterdag en zondag doorlopend te zien.