Royal Roots podcast over de vier zoons van Willem van Oranje en het speelhuis van Breda

Foto: Royal Roots - Vooruit naar het verleden

Filips Willem, Maurits, Justinus en Frederik Hendrik. De vierdelige podcast ‘Vooruit naar het verleden’ gaat over het leven van de vier halfbroers.

De podcasts gaan over hoe Filips Willem als beoogde erfgenaam ontvoerd werd naar Spanje en zijn afstand tot de koninklijke familie. Over hoe Maurits Breda terugveroverde van de Spanjaarden en over hoe buitenechtelijke zoon Justinus die de sleutel van Breda aan de Spaanse legeraanvoerder moest overhandigen. En over hoe ‘rokkenjager’ Frederik Hendrik de bevrijder van Breda werd.

In iedere aflevering van de podcast komt het Speelhuis terug, het jachtslot dat Filips Willem in 1618 liet bouwen in Breda. Tot het afbreken van het toen vervallen jachtslot in 1823, was het gebouw een ontmoetingsplek van de broers bij feesten en jachtpartijen. Het eerder genoemde Blocks is een moderne reconstructie van het Speelhuis, ontworpen door beeldend kunstenaar Krijn de Koning voor CrossArts. Op deze locatie op de speelhuislaan is onder de naam SPEEL! een doolhof met kunstinstallaties gerealiseerd. Bij SPEEL! zijn activiteiten zoals ‘Yoga in het doolhof’ en spellenmiddagen georganiseerd. SPEEL! is tot en met 1 oktober van woensdag tot en met zondag open voor publiek.

Royal Roots

De organisatie achter deze podcast is een initiatief van de Gemeente Breda, Breda Marketing en Stedelijk Museum Breda. Het streeft ernaar het culturele en toeristische aanbod van de stad te verrijken en met culturele en economische partners Breda in beweging te brengen. Andere lopende projecten van Royal Roots zijn verhalenkaarten over ‘Het mysterie van de oogtegels’ en edelen Hendrik en Mencía en platen met geschiedenis en kunst zoals aan de John F. Kennedylaan in Breda.

De podcast afleveringen beluister je in Speelhuis Blocks in Breda of op royalroots.nl, met iedere maandag een nieuwe aflevering tot en met 18 september. De podcast is een samenwerking van Royal Roots en CrossArts, geproduceerd door Goedzooi.