De Oranjeboom presenteert 75ste jaarboek

Op 28 februari 2023 presenteert de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda “De Oranjeboom” haar 75ste jaarboek. De aanbieding van het eerste exemplaar vindt plaats in Ontmoetingscentrum De Vlieren. De Bredase wethouder Marike de Nobel ontvangt het eerste exemplaar.

Ieder jaar brengt de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda een jaarboek uit. In de 75 jaarboeken zijn in totaal 562 bijdragen gepubliceerd voor de geschiedenis van Breda en de omliggende plaatsen.

lezingen Arnoud Jan Bijsterveld en dr. Vincent Smit

Tijdens de boekpresentatie geeft Arnoud Jan Bijsterveld (hoogleraar Tilburg University) een lezing over: Regionale geschiedenis in Noord-Brabant: meer publieksgericht en meer toegepast? Daarna praat dr. Vincent Smit ons bij over ‘De stille stadmakers’ (de Bredase woningcorporaties).

Bredase geschiedenis na 1945

Bijzonder is dat Jaarboek 75 helemaal is gewijd aan de geschiedenis van Breda na 1945. Het jaarboek behandelt de gemeentepolitiek, woningbouw, fietsen, bisschop Ernst en de parochies en de spraakmakende historici in Breda. Daarnaast is er veel aandacht voor erfgoed, van kloosterkazerne tot atoombunkers. De schrijvers hebben de ontwikkelingen voor een deel zelf meegemaakt. Daarom zitten de lezers op de eerste rang.

Meer informatie

Ontmoetingscentrum De Vlieren is gevestigd aan het Mgr. Nolensplein 1 te Breda. Het inhoudelijke programma begint om 20.00 uur. De inloop van de avond is niet eerder dan 19.30 uur. Het aantal plaatsen is beperkt en leden van De Oranjeboom hebben voorrang. Aanmelden kan via het secretariaat van De Oranjeboom, secretariaat@deoranjeboom.nl. Aanmelding is pas definitief na bevestiging.

Voor meer informatie over de De Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’, kijk op: www.deoranjeboom.nl.

Jaarboek 74

Vorig jaar ging het jaarboek over de opkomst van het schone leidingwater. Bekijk hier de reportage.