Nieuwe tentoonstelling ‘Weerschijn’ in het Stedelijk Museum

Matthieu Meijers en Studio Kasboek

Vanaf 14 oktober is de nieuwe tentoonstelling ‘Weerschijn’ van Mathieu Meijers en Studio Kasboek te zien in het Stedelijk Museum. Ze verbinden in deze tentoonstelling katholieke voorwerpen uit de museumcollectie met hun eigen werk. De nadruk ligt op voorwerpen die bedoeld waren voor steun en troost.

Devotieprenten, kleine afbeeldingen met religieuze scenes, die vroeger gebruikt werden voor gebed vormen het uitgangspunt voor Mathieu Meijers. Drie monstransen, rijkversierde hostiehouders, die een rol spelen in de Katholieke kerkdienst, fungeerden als inspiratie voor studio Kasboek. Ze creëren nieuwe verhalen door de vormen, materialen en beeldtaal uit de geschiedenis te combineren met hun eigen fascinaties en inspiratiebronnen. Zo onstaan nieuwe verhalen.

Deze tentoonsteling schijnt nieuw licht op katholieke voorwerpen, die in het verleden een bron van steun waren voor veel mensen. Wat je geloof ook is, de kunstenaars nodigen je uit de voorwerpen zorgvuldig te bekijken en de schoonheid en betekenis ervan te ontdekken.

Tot 3 maart 2024 is deze tentoonstelling te zien in het Stedelijk Museum.