Tentoonstelling José Maria Capricorne in het Stedelijk Museum Breda: de leefwereld van Curaçao vol kleur en fantasie

Foto: José Maria Capricorne

In de tentoonstelling ‘Moederboom’ van beeldend kunstenaar José Maria Capricorne ontdek je Curaçao in kleurrijke figuren en fantasievolle omgevingen. Schilderijen, tekeningen en sculpturen zijn te zien in het Stedelijk Museum Breda tot 19 mei.

Capricorne is de oudst levende kunstenaar van Curaçao. Het eiland is bepalend voor zijn werk. Ook wanneer hij tussen 1974 en 1993 afwisselend in Breda en op Curaçao woont, blijven symboliek en magie kernthema’s van zijn kunst. Capricone heeft gewerkt als reclameontwerper en was een van de oprichters van de eerste kunstacademie op Curaçao. Hij haalt inspiratie uit onderwerpen zoals het koloniale verleden van zijn geboorteland, natuur en andere zowel persoonlijke- als universele onderwerpen.

Prijzen

Op 90-jarige leeftijd blijft de kunstenaar zich richten op het weergeven van de Caribische levenskracht en het bevorderen van de kracht van het Caribische deel van het Koninkrijk in zijn kunst. Hij zet zich met zijn kunstprojecten in voor mensen met beperkingen en mensen in gevangenschap. Capricorne heeft diverse prijzen ontvangen voor zijn kunst, onder andere de Cultuurprijs van de Nederlandse Antillen.

Moederboom bestaat uit 80 schilderijen, tekeningen en sculpturen met de thema’s ‘Toneel van het leven’, ‘Metamorfosen, magie & rituelen’ en ‘Bronnen van leven’.