Kunstvitrines geopend op NS station Breda

KOP presenteerde donderdag 13 april de eerste van drie rondes kunstvitrines op NS station Breda met Loran van de Wier. De opening werd door wethouder van cultuur Marike de Nobel uitgevoerd.

Loran van de Wier, die recent afgestudeerd is aan St.Joost School of Art and Design, vult de vitrines met een installatie die is samengesteld met lokale producten uit Breda. Deze producten, maar ook bezoekers, zijn essentieel voor de opstelling van het werk én de interactie die het aangaat. Loran creëert Ontmoetingen. Tijdens deze momenten maakt Loran proeverijen van de producten uit de vitrines. Het voedsel dient als een smaakmaker om het gesprek tussen de bezoekers op gang te brengen en tegelijkertijd op een bewuste manier met voedsel bezig te zijn. De bezoekers worden uitgedaagd na te denken waar hun voedsel vandaan komt en hoe zij hiermee omgaan. Het samen proeven en bespreken zorgt voor een gevoel van betrokkenheid en openheid.

Bacteriën en schimmels

Loran is gefascineerd door voedsel en creëert installaties gebaseerd op verschillende processen rond fermentatie. Bacteriën, schimmels en gisten worden uitgenodigd om deel te nemen aan het artistieke proces. Op deze manier reflecteert Loran op tijd, natuur, ecologie, duurzaamheid, voedselculturen en relaties met niet-menselijke wezens.

KOP (Kunstenaars Ontwikkel Platform) programmeert in opdracht van de gemeente Breda in 2023 de vitrines programmeren met een drieluik aan thema’s: het behouden, presenteren en aantrekken van talent. Ons eerste thema, behouden van talent, richt zich op het bieden van kansen aan jong talent in Breda. KOP streeft ernaar om vruchtbare omgeving te creëren zodat lokaal opgeleide talenten actief werkzaam kunnen blijven in Breda.