Kielegat is op zoek naar een nieuwe carnavalsdichter

Wie weet dit gevoel het beste te vangen in een gedicht? | Foto: BredaNu

Hoe beschrijf je nou het carnavalsgevoel? Stichting Kielegat organiseert jaarlijks een wedstrijd om te kijken welk gedicht dat gevoel het beste vast kan leggen. Ingrid van Doesburg had vorig jaar het het winnende carnavalsgedicht. Het carnavalsgevoel wist ze goed te beschrijven:

“Op mun ouwe krakende fietske naar de stad Verschijnt langzaam de grôte slanke toren Wapperen de vlaggen van ut Kielegat Weet ik, mun eigen aard ging nooit verloren.” Nu is het tijd voor een opvolger.

Tot 11 januari kunnen Kielegatters hun gedicht insturen. Hiermee maken ze kans op een plek in de Oeledienst, een kerkdienst ter inleiding van carnaval. Dit is bijzonder, want vanwege corona is het winnende gedicht in het verleden nog maar één keer echt voorgedragen. Klaas Dijkhoff, die in 2021 het carnavalsgedicht schreef, moest dat nog via de alternatieve onlinedienst doen. Naast de Oeledienst is er voor het winnende gedicht ook mooie plaats gereserveerd in de Kontklopper.

Zet’um wir op

Stichting Kielegat hoopt dat mensen dit jaar weer met allerlei creatieve gedichten komen. Het is vooral belangrijk dat er om gelachen kan worden, dat er geen sprake is van moeilijk taalgebruik en het motto ‘Zet’um wir op’ moet erin verwerkt worden. Dat zijn ongeveer de enige criteria. De gedichten kunnen vóór 11 januari 2023 worden ingestuurd naar pers@kielegat.nl. Ze worden beoordeeld door een deskundige jury van bekende, creatieve Kielegatters onder leiding van Rob van Uden.