Black Friday: Veel kopen, maar óók verduurzaming

Terwijl veel winkeliers zich de afgelopen tijd hebben voorbereid om op Black Friday zoveel mogelijk te verkopen, speelt er op de achtergrond een hele andere discussie: moeten we nog wel zoveel willen kopen? En als we dan toch iets aanschaffen, kan het dan wat duurzamer? Het is dan niet zo vreemd dat juist op deze koopjesdag, ondernemers zich ook van een andere kant laten zien.

Een voorbeeld daarvan is gelijk een hele grote: de Bredase IKEA-vestiging probeert tijdens Black Friday niet zoveel mogelijk te verkopen, maar juist terug te halen. Onder de naam ‘Bring Back Friday’ kunnen klanten producten terug verkopen aan de winkel. Die producten komen vervolgens weer in de winkel terecht, waar ze tegen een zacht prijsje verkocht worden en zo een tweede leven krijgen.

Circular hub

Teammanager Andy van Kempen kan met veel enthousiasme spreken over het project. “We willen eigenlijk circulariteit tijdens deze periode nog meer in het daglicht zetten. Klanten kunnen hun meubels inleveren en krijgen daar een tegoed voor terug.” De oplettende klant heeft al kunnen zien dat de oude koopjeshoek in het zelfbedieningsmagazijn er niet meer is. Althans, niet meer onder die naam. De winkel heeft nu een ‘cricular hub’, waar producten dus een tweede kans krijgen. Ook de producten die door klanten zijn teruggebracht.

Het gaat daarbij ook om producten die echt al wat ouder zijn. “We hebben een tijd terug een bed teruggekregen dat al een jaar of vijf niet meer in de collectie zat. Dat bed was binnen no-time vertrokken Maar het is heel divers, van kasten en tafels tot bureaus.” En wat zou er met die producten gebeuren, als dit project er niet zou zijn? “Dat is een goede vraag”, vindt Van Kempen, die vanuit zijn functie verantwoordelijk is voor alles wat teruggebracht wordt naar de winkel. “Ik hoop dat klanten ze dan zelf proberen door te verkopen. Maar de kans is aanwezig dat ze naar de milieustraat gaan en dat ze gerecycled worden in plaats van opnieuw verkocht. Terwijl de meubels die ik hier binnen krijg, van prima kwaliteit zijn om nog een tweede leven te krijgen.”

Wethouder: Eigen initiatief ondernemers belangrijk

Wethouder Peter Bakker (GroenLinks) wordt in ieder geval blij van initiatieven zoals die van IKEA. Hij ziet ook dat steeds meer Bredase bedrijven bewust bezig zijn met circulair ondernemen. Toch is de kans groot dat het duurzaam ondernemen op een dag als Black Friday wat naar de achtergrond verschuift. Bakker vindt het echter wel belangrijk dat het de bedrijven zelf zijn die het initiatief nemen om stappen te zetten op dit gebied. “Ondernemen heet niet voor niets ondernemen. Ik denk dat heel veel van de bedrijven zelf mee kan komen. Ik zie bedrijven daar heel hard op bewegen. Dat helpt meer dan dat ik als politicus allerlei regeltjes bedenk en die aanzet.”