Dubbelportret Bredaas meisje en Poolse bevrijder

Bron: Maczek Memorial

Op donderdag 2 maart toont het Maczek Memorial Breda een dubbelportret van zomaar een Bredaas meisje en een Poolse bevrijder. Er waren in die tijd meer dan 300 meisjes in Breda en omstreken die met een Poolse bevrijder getrouwd zijn.

Bredaas meisje

Tiny Vos, het Bredase meisje, heeft haar levensverhaal kort voor haar overlijden opgeschreven. Het is een boeiend verhaal waarin na de vooroorlogse periode, ook de vlucht, de oorlogsjaren en de bevrijding door de Polen wordt beschreven. Haar zoon, Roel Noga, heeft hier een filmportret van gemaakt, dat samen met het indrukwekkende verhaal van zijn vader, een Poolse bevrijder, wordt vertoond.

Poolse jongemannen

Hierbij worden de dilemma’s waar de Poolse veelal jonge mannen voor kwamen te staan, gepresenteerd in het licht van het historisch perspectief. Onder andere het ‘waarom’ deze jongens en mannen niet meer terug konden naar Polen komt aan de orde.

Nazaten Poolse bevrijders

De avond is voor alle Bredanaars en overige belangstellenden. Maar vooral ook voor de inmiddels vele nazaten van de achtergebleven Poolse bevrijders. Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, hebben immers allemaal (groot)ouders met vergelijkbare unieke verhalen.

Datum: donderdag 2 maart 2023

Tijd: 19:30 deuren Memorial open, 20:00 start film

Meer info: klik op deze website